Nieuws Actueel

Ondernemers Nijmegen boos over reconstructie winkelstraten

De vier ringstraten In de Betouwstraat, Van Welderenstraat, Van Broeckhuijsenstraat en Gerard Noodtstraat in Nijmegen worden ingericht als tweebaans fietspaden. Dat schrijft De Gelderlander.

GEERT WILLEMS 13 maart 2017

Centrum nijmegen

Het asfalt krijgt een andere kleur. Auto's mogen er nog komen, maar zijn er 'te gast'. Fietsers hebben dus voorrang. Voor automobilisten blijft het eenrichtingsverkeer van kracht.

Fietsstraat

Zo ontstaat een fietsstraat die in een vrijwel rechte route loopt van Hunnerpark tot Kolpinghuis. Om ruimte te creëren voor een brede fietsstraat, moeten zo'n 60 parkeervakken verdwijnen in de vier ringstraten. Dat is een van de ingrijpende maatregelen in het plan 'Meer ruimte voor fietsers, voetgangers en consumenten in de binnenstad' waarmee de gemeenteraad van Nijmegen deze week akkoord is gegaan. De reconstructie wordt aangegrepen om de ringstraten een groener karakter te geven.

Parkeren voor de winkel

Veel automobilisten die nu hun voertuig het liefst voor de winkels parkeren en niet in een garage, moeten in de toekomst elders in de stad een plek zoeken. De gemeente wil er rekening mee houden dat er parkeerruimte blijft voor winkels die het moeten hebben van kortparkeerders.

Kritiek van ondernemers

Winkeliers en andere ondernemers hebben kritiek op de plannen. Zo is het volgens ondernemers van de binnenstad logischer om het eenrichtingsverkeer in Van Broeckhuijsenstraat/Van Welderenstraat en Tweede Walstraat om te draaien. Dan hoeft er voor fietsers geen tweebaans route te komen en dat geeft meer ruimte in de straten. ,,Dat is veel veiliger, ook voor fietsers", volgens centrummanager Maarten Mulder. Hij is teleurgesteld dat zijn pleidooi niet door de politiek is opgepikt. ,,Er was brede steun voor bij ondernemers."

,,We komen dan in de problemen bij de opgang naar het parkeerdak van de Molenpoort", reageert de gemeentewoordvoerster. ,,In- en uitgaand verkeer zouden elkaar ergens moeten kruisen als de rijrichting anders wordt in de Tweede Walstraat. Dat wordt veel te ingewikkeld."

Lees ook: Ondernemer loopt vast in Utrecht

Klandizie kwijt

Veel ondernemers in de Van Welderenstraat zijn niet te spreken over de plannen van de gemeente, blijkt uit een korte ronde langs winkeliers. Zoals Cees Bol, eigenaar van de Nijmeegse Postzegel- & Muntenhandel in de straat. ,,Een groot gedeelte van onze klanten komt met de auto. Vaak gaat het om oudere mensen die niet goed ter been zijn." Doorverwijzen naar de parkeergarage is volgens Bol dan ook geen optie. ,,Het probleem is dat mensen niet willen lopen. Als ze ver weg moeten parkeren, raak je klandizie kwijt.'' Liefhebbers van zijn spullen blijven zijn zaak bezoeken, hoopt Bol. ,,Maar grootwinkelbedrijven rijden net zo gemakkelijk naar Dukenburg. Dat merk ik nu al.''

Bol kan zich nog herinneren dat een aantal jaar geleden de straat is heringericht. ,,Er is toen voor tonnen geïnvesteerd. Nu moet het weer anders.'' Volgens de ondernemer is het probleem vooral dat fietsers tegen de richting in fietsen. ,,Maar de oplossing is ze te leren de Tweede Walstraat te nemen. Dat doe ik zelf ook."

Ook Erwin van Zoelen, eigenaar van de Museumwinkel in de straat, heeft een uitgesproken mening over het parkeerbeleid. ,,Ik snap de gemeente echt niet", zegt hij. ,,Ze jaagt klanten weg uit de binnenstad. Je moet mensen juist naar de stad trekken." Van Zoelen heeft bewust gekozen voor een zaak in de Van Welderenstraat. ,,Met parkeren voor de deur. De gemeente dwingt mij op deze manier naar een industrieterrein te verkassen.'' Van Zoelen verkoopt grote spullen, als kasten en opgezette dieren. ,,Een klant kan toch niet met een dode vos door de stad sjouwen?"

Exacte plannen

Hoe de plannen er exact uitzien, is nog niet bekend. In het ideale plaatje van de gemeente worden alle parkeervakken aan één kant van de weg weggehaald, zodat er een bredere weg ontstaat. ,,De verkeersdoorstroming is op die manier het beste geregeld", volgens een woordvoerster. Maar op sommige plekken kunnen er praktische problemen ontstaan. ,,We moeten bijvoorbeeld rekening houden met terrassen." Die zouden bij voorkeur aan de zonzijde van de straten moeten blijven.

In de vier ringstraten zal ook extra ruimte voor fietsparkeren komen. Een voorstel van D66 om in de Van Schevichavenstraat een grote parkeerplaats voor fietsers aan te leggen, haalde het niet. Toch zal er meer plek moeten komen om fietsen te stallen, ook al omdat veel klemmen nu structureel vol staan met rijwielen van aanwonenden.

Een klant kan toch niet met een dode vos door de stad sjouwen?

Erwin van Zoelen, eigenaar Museumwinkel