Nieuws Actueel

Parlement Nigeria wil miljarden van Shell

Van onze redactie 27 november 2014

Het besluit volgt op een rapport van het Nigeriaanse overheidsagentschap Nosdra, dat onderzoek doet naar schade door olievervuiling. Nosdra schat dat bij de lekkage bij Bonga ongeveer 40.000 vaten olie de zee zijn ingestroomd. Het veld dat wordt geëxploiteerd door Shell-dochterbedrijf Snepco produceert 200.000 vaten per dag.

Olie opgeruimd Shell heeft eerder laten weten dat het verantwoordelijkheid heeft genomen voor de lekkage en dat alle olie is opgeruimd. Vervolgens zijn maatregelen getroffen om mogelijke lekkage sneller op te sporen en tegen te houden, aldus het bedrijf.

Snepco produceert sinds 2005 bij Bonga. Het veld ligt meer dan 1000 meter onder de zeespiegel. Volgens Nosdra zorgde de lekkage voor een olievlek met een oppervlakte van 950 vierkante kilometer. De lokale bevolking is voor een groot deel afhankelijk van visvangst en werd door het olielek hard geraakt.

Vaker onder vuur Shell ligt vaker onder vuur in Nigeria vanwege olievervuiling. Op het Nigeriaanse vasteland worden oliepijpleidingen vaak illegaal afgetapt en gesaboteerd, wat zware verontreiniging tot gevolg heeft. Nigeria is de grootste olie-exporteur van Afrika.