Nieuws Actueel

Partyschoonmaakbedrijf Frisse Kater: alleen kots laat hij liggen

Caroline Spilt 1 april 2015

Frisse kater groot

De Frisse Kater is een uitkomst voor iedereen die wel eens lamlendig wakker geworden is tussen het smeulende puin na een feest. De morning after belt het bedrijfje van Tugrul Cirakoglu (24) aan - of belt je wakker - ruimt op, maakt schoon, en... verzorgt het ontbijt. Voor een starttarief van 48 euro zijn alle feestsporen weg. Alleen kots laat hij liggen. DeOndernemer spreekt Cirakoglu om hem te feliciteren met zijn nieuwe titel 'ING Starter van de Maand April' precies op het moment dat 'ie de deur van een klant achter zich dichttrekt.

Hoe vies was deze?

"Viel mee. Het ergste was denk ik toch wel de derde klus ooit, onze tweede dag. Dat was een woning in Amsterdam-Zuid. In een kleine kelder, zonder ramen en ventilatie, hadden ze een propvol feest gegeven. Overal lag glas, peuken, alcohol, modder. Alleen al om al het vocht weg te krijgen, waren we een uur bezig."

Je weet van te voren niet wat je gaat aantreffen. Hoe bepaal je een prijs?

"Dat was in het begin heel moeilijk. We zijn de enige en eerste met zo'n concept. Er is niemand om bij af te kijken, dus een prijs bepalen ging in het begin vaak mis en waren we voor vijf euro per uur aan het schoonmaken. Dat ging helemaal nergens over. Daarom zijn we de schoonmaakmethode gaan verfijnen. Ik ga ervanuit dat het aantal inwoners iets zegt over het oppervlak van het huis, en over hoe lang wij er mee bezig zijn. Dat bepaalt de prijs. En we hebben moddertoeslag, vijftien á twintig euro, en confetti- en glittertoeslag, ook twintig euro. Eigenlijk doen mensen nooit moeilijk als ik ter plekke meer rommel aantref en de prijs verhoog."

Hoeveel houd je over per uur?

"Twintig, dertig euro. Soms veertig, vijftig. De kosten zitten 'm in iemand betalen, en parkeerkosten."

Je hebt een managementopleiding, maar solliciteren lukte niet. Hoe komt dat?

"Weet ik niet. Wat me persoonlijk dwars zat, is dat - en dat begon al op jonge leeftijd - er altijd over mij gezegd werd 'die jongen gaat het maken', 'die wordt directeur van een groot bedrijf'. Ik heb stage gelopen bij ABN. Daar heb ik ze miljoenen euro's bespaard. Zij zeiden ook 'deze jongen heeft dingen gedaan, die we nog nooit van een stagiair gezien hebben'. Ik ben naar het buitenland geweest. Ik heb een leuke cv opgebouwd. Ik had gedacht dat ik dan wel op gesprek mocht komen, maar zelfs dat niet. Ik heb botte afwijzingen gehad, dat je denkt 'waar gaat dit over'. Dat was heel pijnlijk. Ik heb vier, vijf maanden gezocht. Ik weet dat dat niet heel lang is in deze tijd, dat er mensen zijn die langer zoeken. Maar als professoren zeggen 'dit is de beste student die we hebben' etcetera, etcetera, dan verwacht je wat."

Huis 53:

Waarom dan dit? En niet iets schoners?

"Ik zit in het management, processen, business enzo. De kosten om zo'n bedrijf te starten zijn veel hoger. Je hebt certificaten nodig, een kantoor. Je moet een lening nemen. Ik ben nooit iemand geweest van de leningen. Dat was geen optie. Ik had nog 300, 400 euro over op mijn bankrekening. Genoeg om een schoonmaakbedrijf mee te starten. Daar heb ik een eigen twist aan gegeven. Hoe maak je een bedrijf interessant en groot? Dan is die studie toch niet voor niets geweest."

"Ik zie dit niet als een slecht of laag beroep, maar als een eerlijke manier om geld te verdienen. Ik ben er absoluut trots op. Er zijn mensen die naar hun werk gaan in pak en met een dure Mercedes, en smerigere dingen doen om geld te verdienen."

Waar sta je over twee jaar?

"Dan ben ik landelijk hét bedrijf voor schoonmaakgerelateerde klussen. Ook in de zakelijke sector: kantoren, restaurants, scholen. En heb ik 50 man personeel. Nu zijn er het er twee, drie, op oproepbasis."

Wanneer had je zelf je laatste kater?

"Ik drink niet. Dat scheelt. Als je dit werk doet, heb je ook geen zin meer om zelf te drinken."