Nieuws Actueel

Pathé stapt uit Nationale Bioscoopbon

Van onze redactie 25 maart 2015

Image 4298175

Per 1 april komt er een nieuwe Nationale Bioscoopbon, die bij de meeste Pathébioscopen niet ingewisseld kan worden.

Commercie De Nationale Bioscoopbon wordt nu uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, de NVB. Pathé vindt dat niet horen. "Wij staan op het standpunt dat commerciële activiteiten geen aangelegenheid zijn voor een branchevereniging", zegt commercieel directeur Robbert Schuurmans. "NVB-leden moeten dat zelf kunnen organiseren." Pathé heeft een eigen bon, Bioscoopcadeau.

De NVB is de keten tegemoet gekomen. De nieuwe Stichting Nationale Bioscoopbon gaat de bon per 1 april exploiteren, vertelt NVB-voorzitter Winnie Sorgdrager. "Daar kan iedereen zich bij aansluiten. Pathé kiest daar niet voor en dat is jammer. We hebben liever gewoon 1 Nationale Bioscoopbon."

Breekpunt is volgens Sorgdrager dat Pathé een bon wilde die net als de bon van de keten zelf kan worden ingewisseld voor een kaartje. Andere bioscoopexploitanten hielden vast aan een bon die een bepaald bedrag waard is, waarbij de bioscoopbezoeker geld terug krijgt als het filmkaartje goedkoper is.

Ingewikkeld Wie een Nationale Bioscoopbon in huis heeft die vóór 1 april is gekocht, kan daarmee de komende paar jaar nog gewoon in alle theaters terecht. En om het ingewikkeld te maken, zijn er bioscoopeigenaren die weliswaar deel uitmaken van de Pathéfamilie, maar na 1 april aangeschafte Nationale Bioscoopbonnen blijven aannemen. Gerben Kuipers van Cinemec in Ede, die nieuwe theaters bouwt in Nijmegen en Utrecht, is er zo 1. "Ik wil van 2 walletjes eten", zegt hij.