Nieuws Actueel

Patiëntjes ziekenhuis via tv-scherm toch op vrijmarkt

Van onze redactie 28 april 2015

Image 4886462

Kom eens iets dichterbij, dan kan je 'm horen. Nog een stukje, toe maar, want Theo zingt heel, heel, heel zachtjes. 5 jaar is hij en ziek. Heel ziek, maar daar wordt niet over gesproken. Nu niet.Theo fluisterzingt Old MacDonald had a farm. En dan valt zijn publiek, al gauw een mannetje of vijftig in het Vondelpark, in. 'He-o-he-o-heeeee'. Theo lacht verlegen, wordt net zo rood als zijn trui en springt na zijn laatste noot van het ziekenhuisbed af en sprint weg - het beeld uit.

Theo had in dit park rond moeten lopen. Maar hoe graag ze het ook hadden gewild, zijn artsen in het Emma Kinderziekenhuis konden Theo niet laten gaan. ,,Als het kan, gaan de kinderen naar huis in het weekend - en zeker voor een feest als dit,'' weet Henriette van Eeghen, directeur van de Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC. ,,Alleen de ernstige gevallen blijven binnen.''BeeldverbindingTheo dus. Maar ook Sarah (5) en Tim (6). Om ze toch iets van de vrijmarkt mee te laten krijgen, hebben wat bedrijven belangeloos een beeldverbinding tussen het ziekenhuis en het Vondelpark gelegd. Theo zingt, Sarah pielt wat op een kindergitaar, Tim beantwoordt vragen over zijn grootste hobby: skateboarden. Het publiek kijkt, klapt, doneert flink in de pet voor de tv in het park - munten, maar vooral veel biljetten (en niet alleen blauwe) - en is vooral heel erg in gedachten verzonken.Tijdens zo'n optreden hoor je de ouders in het park zo'n beetje hun zegeningen tellen, vaak met een kleverige knuist van het ijsje-dat-natuurlijk-hopeloos-ging-lekken in hun eigen hand.Neem Rutger en Maaike en hun dochters Noor (4) en Jette (2). De meiden kwamen allebei na zo'n 25 weken zwangerschap ter wereld, in 'het Emma'. ,,Ze lagen daar allebei 3 maanden, voordat we ze eindelijk mee naar huis mochten nemen. Dus woonden we daar een half jaar lang zo'n beetje. En nu staan we hier, met z'n viertjes, en zien we optredens van kinderen uit dat ziekenhuis. Ik vind dat toch wel heel bijzonder.''

HeftigMaaike, met kleine Jette achter zich in een rugstoeltje: ,,Ik lag daar ook met, toen nog, Koninginnedag. Dat is heftig hoor, als je weet dat iedereen het buiten gezellig heeft en jij daar in zo'n ziekenhuisbed vertoeft.'',,Ik vind het op deze dagen extra moeilijk voor de kinderen in het ziekenhuis,'' zegt Maaike Delver (25). Normaal gesproken presenteert ze Emma TV, voor de patiëntjes in het Amsterdamse ziekenhuis, nu introduceert ze Theo, Sarah, Tim en de andere kinderen aan hun publiek in het Vondelpark. ,,Zeker met heel mooi weer vind ik het moeilijk. Dat ik na een paar uurtjes weer naar buiten loop, terwijl zij soms weken achtereen binnen zitten.''Als Sarah na haar gitaaroptreden op het ziekenhuisbed een buiging maakt naar het Vondelpark, wil Anjali Taneja doorlopen. Maar haar 5-jarige dochter Loulou niet. Zij wil het houten bakje met geld, dat ze op school gemaakt heeft en waarin ze haar zakgeld heeft gestopt om uit te geven op de vrijmarkt. Ze pakt 50 eurocent en deponeert dat in het petje onder het scherm. ,,Voor het zieke kindje,'' mompelt ze. Eventjes staat het kippenvel in het Vondelpark hoger dan het gras.