Nieuws Actueel

Pechtold krenkt PVV'er Beertema: Kinderachtige vent, stel je niet aan

Rik Nizet 19 juni 2014

Een debat in de Tweede Kamer over Europese Zaken is donderdag even geschorst na een woordenwisseling tussen PVV-Kamerlid Harm Beertema en D66-leider Alexander Pechtold. Die ontstond toen Pechtold hem vroeg naar de mogelijke samenwerking van de PVV in het Europees Parlement met een Poolse partij die vrouwen het kiesrecht zou willen afnemen.

Terwijl Beertema daarop antwoordde, klonk al snel wat gelach, vooral afkomstig van zijn buurman Pechtold, die daarbij ook wat opmerkingen maakte. Toen Beertema daar een punt van maakte, riep Pechtold: "Kinderachtige vent, gewoon doorpraten". Even later wilde commissievoorzitter Raymond Knops (CDA) het woord aan Pechtold geven. "Het wordt mij niet mogelijk gemaakt mijn verhaal af te maken door interrupties en de houding en het dedain van zogenaamde volksvertegenwoordigers'', zei Beertema daarop. "Ga dan weg als je het er niet mee eens bent'', riep Pechtold vervolgens.

'Stel je niet aan'Beertema, die voor het eerst aan een vergadering van de commissie Europese Zaken deelnam, sprak van een schandalige manier van werken. ,,Stel je niet aan'', reageerde Pechtold. Commissievoorzitter Knops schorste daarop de vergadering en nam Beertema buiten de zaal apart.

Hardhandige schrobbering"De voorzitter laat zich door Pechtold leiden, want in de schorsing kreeg ik een hardhandige schrobbering. Ik verstoorde de orde van de vergadering, niet de jongen met de grootste mond van het schoolplein'', zei Beertema tussendoor tegen persbureau ANP. Na de schorsing maakte hij zijn betoog in "deze gezellige commissie'' alsnog af.

ISIS en HamasLater in het debat ging het opnieuw mis toen Beertema zei dat er in de commissie "veel vrienden van ISIS en Hamas'' zitten. ISIS is een terreurgroep in Irak en Syrië, Hamas een Palestijnse beweging. Beertema nam alleen zijn opmerking over ISIS terug nadat Pechtold daarom had gevraagd. Pechtold stelde dat de PVV in Europa met Franse en Poolse antisemieten gaat samenwerken.

Knops benadrukte dat hij een volstrekt neutrale voorzitter is, nadat Beertema zijn onafhankelijkheid ter discussie had gesteld.