Nieuws Actueel

Pechtold: Rutte speelt heel hoog spel

Van onze redactie 13 maart 2015

Image 4806976

"Rutte speelt hoog spel. Heel hoog spel", zegt Pechtold zaterdag in een dubbelinterview in deze krant met CDA-leider Sybrand Buma. Beiden willen bezuinigingen op de overheidsuitgaven niet uitsluiten om lastenverlichting mogelijk te maken. Volgens coalitiepartijen VVD en PvdA is dat slecht voor de aantrekkende economie. Rutte verwijt Pechtold 'lomp en schadelijk bezuinigingsfetisjisme'. PvdA-leider Diederik Samsom sprak van 'koketteren'.

Georganiseerde aanval Pechtold: "Ze zijn in paniek. D66 gaat goed, CDA ook en dan komt er zo'n georganiseerde aanval. We zagen in het debat ook weer de ouwe Samsom, die rood aangelopen tekeer ging. Ze duwen ons in het frame dat we willen bezuinigen als doel op zich."

Pechtold vreest dat de coalitiepartijen meer kapot maken dan hen lief is. Het ziet er immers niet naar uit dat VVD en PvdA samen genoeg senaatszetels halen om hun plannen door te zetten. "Bij de vorige verkiezingen creëerden ze een tweestrijd met elkaar als vijand. Dat doen ze nu bij ons. En straks komen ze hier weer langs voor hulp. Niet slim."

Koers wijzigen CDA-leider Buma blijft ook na de verkiezingen weigeren met de coalitie akkoorden te sluiten. "Wij gaan het per voorstel bekijken en we steunen wat we goed vinden." Als Rutte steun van het CDA wil, zal hij zijn koers moeten wijzigen, aldus Buma.