Nieuws Actueel

Pensioenfondsen blijven royaal met bonussen

Van onze redactie 4 november 2014

Vorig jaar bijna 1,6 miljard euro; 600 miljoen meer dan in 2012, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse tak van adviesbureau LCP. Dat er meteen bij meldt dat een relatie tussen de hoge kosten van het vermogensbeheer en uitzonderlijke beleggingsprestaties 'er vooralsnog niet is'.

David Hollanders betwijfelt zelfs dat die bijzondere resultaten worden behaald. "Actief beleggen leidt niet tot een beter resultaat dan passief beleggen, volgens toezichthouder AFM", zegt Hollanders, die bij de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar de kosten van pensioenfondsen. "Dat is een brisante uitkomst waar je uit zou kunnen concluderen dat ze op het verkeerde paard wedden."

Uit de jaarverslagen blijkt dat met name ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland met 300 miljard in kas, het gulst is. Daar stegen de prestatiebonussen van 674 miljoen in 2012 naar 919 miljoen in 2013. Bij PFZW, het tweede fonds van Nederland, dat 137 miljard beheert, stegen de prestatiebonussen zelfs met 80 procent. Opmerkelijk, want uitgerekend PFZW-directeur Peter Borgdorff wil die bonussen omlaag hebben. Wie slecht presteert, krijgt van PFZW toch een basisvergoeding en daar wil Borgdorff van af.