Nieuws Actueel

Pensioengeld gaat op in Duits windpark

Lotte Grimberg 17 juni 2015

PGGM, de pensioenuitvoerder voor mensen in de zorg, steekt Nederlands pensioengeld in het nieuwe Duitse offshore windpark Baltic 2. De pensioenbelegger neemt, samen met investeerder Macquarie Capital, een belang van bijna 50 procent in het park in het Duitse deel van de Oostzee.

InvesteringHet gaat volgens PGGM om een "substantiële'' investering, maakte het bedrijf woensdag bekend. Bij elkaar heeft PGGM nu al voor zo'n 900 miljoen euro geïnvesteerd in groene energie, de categorie waar windmolenparken onder vallen. De pensioenbelegger zit ook al in een windpark in de Ierse Zee en het heeft belangen in een aantal parken op land.

HuishoudensBaltic 2, dat deze zomer volledig operationeel wordt, gaat 340.000 huishoudens van groene stroom voorzien. Het park valt onder het huidige Duitse overheidsregime waarbij gedurende ongeveer elf jaar een vaste prijs wordt gegarandeerd voor groen geproduceerde elektriciteit. In de daaropvolgende negen jaar garandeert de Duitse overheid een minimumprijs als de elektriciteit tegen markttarieven zal worden verkocht.

Baltic 2 wordt aangelegd door energiebedrijf EnBW dat ruim 50 procent van de aandelen houdt.

PensioenfondsenPGGM beheert voor verscheidene pensioenfondsen, waaronder Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), een vermogen van bijna 200 miljard euro.