Nieuws Actueel

'Pension goed alternatief voor verzorgingshuis'

Van onze redactie 29 januari 2015

Voorwaarde is wel dat het gebouw grotendeels is afgeschreven en centraal ligt. Een bezetting met minimaal 60 pensionklanten is nodig. Het woonzorghuis moet een 24 uursoproepdienst en activiteiten aanbieden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Platform 31 dat donderdag wordt gepresenteerd. Deze organisatie heeft een jaar lang 12 woningcorporaties en zorginstellingen gevolgd die experimenteren met all-inclusive wonen in een verzorgingshuis.

Verzorgingshuizen verleden tijd In Nederland staan 1.300 verzorgingshuizen, maar het fenomeen is eigenlijk verleden tijd. Het Rijk betaalt alleen nog instellingszorg voor mensen die heel veel mankeren. In de praktijk betekent het dat alleen verpleeghuiszorg nog wordt vergoed. Voor het overige moeten mensen met hulp thuis oud worden. Daardoor stromen de verzorgingshuizen leeg.

Zorgorganisaties beraden zich op wat ze met hun vastgoed doen. Lang niet alle verzorgingshuizen zijn geschikt om te verbouwen tot verpleeghuis. Sluiten is ook een optie. Het ministerie van Volksgezondheid houdt niet bij hoeveel tehuizen er al gesloten zijn, maar denkt dat er 180 dicht zullen gaan.

1 op de 5 ouderen heeft interesse in all-inclusive wonen in het verzorgingshuis, vooral 80-plussers met een laag inkomen. Ze zoeken veiligheid, gezelligheid en comfort.

Kosten

Probleem is: wie betaalt onderhoud, verlichting en verwarming van de gemeenschappelijke ruimtes? "Dat zijn dure vierkante meters", zegt Bernadet Naber van brancheorganisatie Actiz. "Je kunt dat niet allemaal in de huur van een kamer doorberekenen. Die worden dan voor mensen met een klein inkomen onbetaalbaar."

Bij de 12 experimenten loopt de prijs voor all-inclusive huren sterk uiteen: van 744 tot 1.189 euro per maand. De huizen krijgen nog geld voor ouderen die er al zaten voor de wetswijziging. Met hen sterft het klassieke verzorgingshuis uit.