Nieuws Actueel

Zakelijke evenementenbranche: laat overheid met weloverwogen maatregelen per segment komen

Bekijk per segment welke maatregelen de beste oplossingen bieden en bewijs daarmee dat er goed is nagedacht over de manier waarop de coronacijfers teruggedrongen kunnen worden. Dat adviseert Riemer Rijpkema, directeur van branchevereniging CLC-VECTA en woordvoerder van evenementenbranche Eventplatform, het kabinet in aanloop naar de persconferentie van vanavond. ,,Het beperken van groepsgrootte kan een uitkomst bieden, zolang het maar niet horizontaal wordt doorgevoerd.”

Robbert Daalder 12 november 2021

Persconferentie 12 november premier mark rutte hugo jonge zakelijke evenementenbranche rijpkema

Met het grondig scannen van QR-codes en het controleren van de bijbehorende identiteiten moeten congressen volgens Riemer Rijpkema 'gewoon' plaats kunnen vinden. Foto: Shutterstock

,,Laten we vooral niet hopen dat de hele evenementenbranche op slot gaat”, steekt Rijpkema van wal. ,,Want dan zijn de gevolgen echt niet meer te overzien. De continuïteit van bedrijven, de medewerkers die daarbij horen, het vertrouwen van investeerders; het zou allemaal er allemaal flink door beschadigd raken en daar herstelt de branche niet zomaar weer even van. De focus op de zorg. Niemand staat momenteel te juichen om daarin aan het werk te gaan en dat is natuurlijk schrijnend. De crisis duurt inmiddels twintig maanden, maar er is op dat vlak nog niets verbeterd.”

  • In onze Liveblog vind je alles over de maatregelen die tijdens de persconferentie van vanavond hoogstwaarschijnlijk worden aangekondigd.

Hopen dat Rutte en De Jonge blijven aansturen op CTB in zakelijke evenementenbranche

Toch lijkt de evenementenbranche de dans vanavond niet te ontspringen wanneer demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hun persconferentie geven. Wat zouden beide heren moeten verkondigen waardoor Rijpkema enigszins met een gerust hart de dag afsluit? ,,Dat we binnen de zakelijke evenementenbranche op een uiterst secure manier door moeten gaan met het coronatest bewijs (CTB). Niemand staat erom te juichen, maar het is goed te hanteren en het zorgt ervoor dat we kunnen doorgaan met ondernemen. Laat je ID-bewijs ernaast zien en het is oké om een congres te bezoeken. Zo gaat dat nu al overal in onze branche. Ik kan je verzekeren dat iedereen uiterst serieus controleert.” (tekst gaat verder onder de foto)

Riemer Rijpkema: ,,Ik hoop dat men per segment heeft bekeken welke maatregelen van het verschil kunnen maken. Dat zou getuigen van een plan van aanpak waar echt goed over is nagedacht. Foto: Seijbel Photography

Lees ook: Bronnen dichtbij OMT: 'Over tien dagen coronapas voor winkels'

Rijpekema zegt dat focus op de lange termijn daarbij cruciaal is. ,,Op die manier creëer je namelijk duidelijkheid. Nu volgen de persconferenties elkaar in rap tempo op, zijn er meer momenten waarop er van alles wordt uitgelekt en iedereen gaat speculeren over mogelijke maatregelen."

Evenementen geannuleerd terwijl persconferentie nog moet plaatsvinden

Het zorgt volgens het gezicht achter branchevereniging CLC-VECTA voor een negatieve invloed op het sentiment. ,,En daardoor wordt iedereen voorzichtiger dan misschien wel nodig is. Dat zie je nu al. Er zijn uit voorzorg al ontzettend veel evenementen geannuleerd, terwijl de persconferentie nog niet eens heeft plaatsgevonden. Ik hoop oprecht dat Rutte en De Jonge per segment hebben bekeken welke maatregelen van het verschil kunnen maken. Dat zou getuigen van een plan van aanpak waar echt goed over is nagedacht.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws