Nieuws Actueel

Persgroep mag Wegener overnemen

Rik Nizet 11 februari 2015

De Persgroep in België kan de kranten en huis-aan-huisbladen van Wegener overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onder voorwaarden ingestemd met de beoogde overname van uitgever Mecom, het moederbedrijf van Wegener. Dat maakte de toezichthouder woensdag bekend.

De Persgroep is de uitgever van het AD, de Volkskrant, Trouw en Het Parool en is daarnaast eigenaar van radiostation Q-Music en websites als Autotrack. Mecoms dochterbedrijf Wegener geeft vooral regionale dagbladen uit, waaronder De Gelderlander, BN DeStem en De Twentsche Courant.

Volgens de ACM zijn alleen aanvullende afspraken nodig over de bezorging van dagbladen om voldoende concurrentie te behouden. Vorig jaar concludeerde de toezichthouder al dat de transactie geen nadelig effect zal hebben voor lezers van dagbladen.

BezorgingDe combinatie van De Persgroep en Mecom neemt in twee derde van Nederland de bezorging van dagbladen, ook van andere uitgevers, voor zijn rekening. Volgens de ACM worden die andere uitgevers daardoor te afhankelijk van het bezorgingsnetwerk van De Persgroep en Mecom.

De Persgroep heeft aangeboden om de huidige afspraken met het distributiebedrijf van Telegraaf Media Groep over de bezorging van elkaars bladen voort te zetten. Daar profiteren ook andere uitgevers zonder eigen netwerk, zoals NRC Media, van. ,,Op deze wijze wordt de distributie van alle dagbladen tegen redelijke voorwaarden gegarandeerd'', aldus de ACM. Volgens de toezichthouder gelden de afspraken in ieder geval de komende tien jaar.

300 banenDoor de samensmelting van De Persgroep en Mecom gaan circa driehonderd banen verloren. Vorige week lieten vakbonden al weten een principeakkoord te hebben bereikt voor personeel van het Belgische bedrijf dat op straat komt te staan. De Persgroep heeft momenteel 1600 mensen in dienst, Wegener heeft 2200 werknemers.