Nieuws Actueel

Pessimisme over Griekenlandoverleg

Lotte Grimberg 16 februari 2015

Pessimisme over de mogelijkheid een akkoord te bereiken over de Griekse schuldenkwestie overheerste maandagmiddag voorafgaand aan het overleg. De eurogroep, het overleg met ministers van Financiën van de 19 eurolanden, buigt zich opnieuw over de vraag hoe het verder moet met het leningenprogramma aan Griekenland. De nieuwe Griekse regering wil namelijk af van het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid in ruil voor noodkredieten.

Zeer sceptischDe Duitse minister Wolfgang Schäuble zei "zeer sceptisch'' te zijn dat er snel een oplossing is. "De Griekse regering heeft niet bewogen.'' Het is volgens de minister, die de afgelopen jaren samen met Nederland een vurig pleitbezorger was van de bezuinigings- en hervormingskoers, nog steeds niet duidelijk wat de Grieken willen.

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem sprak niet met de pers voorafgaand aan het overleg in Brussel. Na lang wachten werd een gepland persmoment afgelast.

EurogroepDijsselbloem heeft maandag voor de eurogroep twee keer apart gesproken met de Griekse minister Yanis Varoufakis. Een keer was dit met zijn tweeën, de tweede keer schoof ook Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële zaken) aan.

SteunpakketAfgelopen vrijdag en zaterdag hebben experts uit Athene en van de geldschieters (de trojka) in kaart gebracht wat precies de plannen zijn van de Griekse regering en wat nog gedaan zou moeten worden onder het huidige tweede steunpakket. Dit huidige programma loopt eind februari af en het is nu al duidelijk dat Griekenland financieel nog niet op eigen benen kan zijn. Een verlenging van het programma zou ruimte geven voor verdere onderhandelingen, maar Athene wil niets met het oude programma te maken hebben.