Nieuws Actueel

Pest Poetin!

Bram de Vrind 8 augustus 2014

Geen wodka meer kopen, 'patriottisch consumeren', dus veel tomaten van eigen bodem inslaan, veel taarten en cakes bakken en tosti's eten om van de boter- en kaasberg af te komen. Nederlanders hebben mogelijkheden te over om de Russen een hak te zetten in reactie op de afgekondigde boycot, aldus De Persdienst.

Lees ook:

Russen slaan keihard terug Voedselexport naar Rusland bijna 12 miljard euro 'Rusland brengt zichzelf in de problemen'

Onder het motto 'Pest Poetin' staat in de regiokranten die zijn aangesloten bij De Persdienst een inventarisatie wat Nederlanders kunnen doen om een statement te maken tegen de Russische boycot van Europese producten.

VerwarmingDe verwarming een graadje lager zetten heeft weinig zin: maar 6 procent van het in Nederland gebruikte gas komt uit Rusland, aldus de kranten. De boycot van Europese voedselproducten gaat volgens de Russische premier Dmitri Medvedev zeker een jaar duren.

Acht al dan niet ludieke suggesties om de Russen een hak te zetten:

1. Eigen groenten eerstBoeren komen met een overschot te zitten nu Rusland groenten, fruit en aardappelen uit Nederland in de ban doet. De Nederlandse consument kan dat compenseren door extra tomaten, uien en paprika's van eigen bodem te eten.

2. Boycot VitesseVia de Eredivisieclub die eigendom is van de Russische multimiljardair Alexander Chigirinsky, vloeien veel inkomsten uiteindelijk naar Moskou. Zaak dus om het voorbeeld van de Nijmegenaren te volgen en de club uit Arnhem te boycotten.

3. Koop geen fout Russisch houtNederland importeerde in 2013 voor 54 miljoen euro aan Russisch hout. Dat kan minder. Vooral voor Oost-Rusland is dat een bron van inkomsten. Onder druk van milieuorganisaties is veel fout hout uit Rusland overigens al geweerd de afgelopen jaren.

4. Lukoil links laten liggen? Nederland importeert jaarlijks voor 19,3 miljard aan gas, olie en steenkool vanuit Rusland. Je kan Poetin terugpakken door tankstations van Lukoil links te laten liggen. LET OP: dit heeft echter ook een keerzijde. Die tankstations worden gewoon beheerd door Nederlandse ondernemers, die er hun boterham mee moeten verdienen.

5. Help mee boter- en kaasberg te voorkomenNederland is was de hoofdleverancier van zuivel aan Rusland. Vanwege de Russische boycot dreigt een boter- en kaasberg te ontstaan. Tijd om een slogan uit de Eerste Wereldoorlog van stal te halen: "Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar!"

6. Minder kaviaarHeren, dames in 't Gooi, Wassenaar en andere puissant rijke streken, een oproep speciaal aan u gericht. Mag het wat minder met de kaviaar? Met name de dure Beluga-variant brengt flink wat geld in het laatje in Rusland. Laat aub ook Russische bontjassen in het rekje bij de kledingwinkel hangen. Die zijn overigens toch uit de mode.

7. Laat wodka staan, scheelt een slok op een borrelAan Smirnoff wodka verdienen vooral de Amerikanen, maar het loont wel om het rustiger aan te doen met Russische Stolichnaia wodka. Is nog goed voor je gezondheid ook.

8. AeroflotDeze Russische vliegmaatschappij is voor 51 procent eigendom van de Russische overheid. Als je een ticket bij Aeroflot koopt, verdwijnt het geld dat je daarvoor betaalt dus grotendeels in de Russische staatskas. Aeroflot werkt overigens wel nauw samen met KLM-Air France via de Skyteam Alliantie.