Nieuws Actueel

Petje af voor OV-personeel

Rik Nizet 30 september 2015

Treinen spoorwegen ov respect middelgroot

Op 14 oktober 2015 gaat voor de vierde keer de landelijke Week van Respect van start. Het motto van dit jaar is: Petje af voor OV-personeel. Gedurende deze week wordt er aandacht gevraagd voor mensen die midden in onze samenleving hun werk doen. Dit jaar vraagt initiatiefnemer StichtingR opnieuw aandacht voor het werk van vervoerspersoneel. Als er zich incidenten voor doen binnen het openbaar vervoer, dan zijn ze ook direct heel heftig. Werk van buschauffeurs, machinisten en conducteurs kan daardoor vervelender worden. Dit terwijl zij zelf maar één doel hebben: ons veilig en op plezierige wijze vervoeren. StichtingR roept heel Nederland op om via social media mee te doen aan de actie ‘Petje af’.

De eerste twee jaar vroeg StichtingR aandacht voor het werk van politie, brandweer en ambulance. Vorig jaar vroegen ze het Nederlandse publiek om eens stil te staan bij het werk van het OV-personeel; de mensen die in trein, bus, metro en tram voor reizigers klaar staan.

Vriendelijke actieDit jaar vraagt StichtingR aan heel Nederland om te laten zien dat ze de inzet van het openbaar vervoer waardeert en respect heeft voor het vervoerspersoneel. 'Chapeau!' zouden de Fransen zeggen, hier in Nederland zeggen we: Petje af! Het gebaar kennen we allemaal. "Door middel van deze actie laat jij zien dat je achter het OV-personeel staat. Film met je mobiele telefoon jouw 'Petje af’ gebaar en post het onder hashtag #petjeaf vanaf nu op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn. Kijk voor filmpjes op de facebook pagina van Week van Respect. OV personeel heeft onze steun nodig en verdienen het. Tenslotte brengen zij ons dagelijks veilig naar onze bestemming. Ook bekende Nederlanders doen mee, zo hebben heeft onder andere dr. Freek Vonk zijn filmpje al op www.facebook.com/weekvanrespect geplaatst", licht mede-initiatiefnemer Petra de Beij toe.

VoorlichtingIn de Week van Respect wordt op diverse plaatsen in het land, op scholen voor voortgezet onderwijs, voorlichting gegeven over het werk van treinpersoneel en medewerkers op stations. Doel van deze bijeenkomsten is om op een positieve en indringende manier aandacht te vragen en respect te creëren voor mensen die midden in de samenleving hun werk doen. De voorlichting wordt gegeven door NS- personeel. Zij kunnen zelf als geen ander uitleggen wat het betekent als mensen geen respect hebben voor hun persoon of hun werk.

De Week van Respect 2015 is een initiatief van StichtingR in samenwerking met de VVMC (Vakbond voor Rijdend Personeel); Ministerie van Binnenlandse Zaken; Nederlandse Spoorwegen; Connexxion; Arriva; Veolia; U-OV.