Nieuws Actueel

Pharming straalt op Damrak

Van onze redactie 8 oktober 2015

Image 5315627

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 440,18 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 652,99 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stonden vlak tot 0,3 procent lager.

Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau bleek dat de uitvoer van de grootste economie van Europa in augustus met 5,2 procent is afgenomen. Dat is de sterkste krimp sinds begin 2009.

Pharming

Beleggers wachten nog op het rentebesluit van de Bank of England en de notulen van de laatste beleidsvergaderingen van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve (Fed), die later op de dag naar buiten komen.

Op de lokale markt steeg Pharming meer dan 19 procent in beurswaarde. Het biotechnologiebedrijf heeft van de Amerikaanse toezichthouder FDA een twaalfjarige exclusiviteitsclausule gekregen voor zijn medicijn Ruconest. Dat betekent dat tot 16 juli 2026 er geen vergelijkbare middelen op de Amerikaanse markt mogen worden gebracht.

Deutsche Bank

In de AEX ging speciaalchemiebedrijf DSM aan kop met een plus van 1,8 procent na een adviesverhoging door ABN AMRO. Sterkste daler was verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van 2,1 procent.

In Frankfurt zakte Deutsche Bank ruim 2 procent. De grootste bank van Duitsland kampt met de gevolgen van de strengere regelgeving bij banken en zal over het derde kwartaal een forse afschrijving moeten doen. Het kwartaalverlies zal daardoor uitkomen op een recordniveau van meer dan 6 miljard euro. Ook zal het dividend over dit jaar mogelijk worden geschrapt.

De euro was 1,1305 dollar waard, tegen 1,1259 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 47,99 dollar. Brentolie klom 0,6 procent in prijs en kostte 51,64 dollar per vat.

EPA