Nieuws Actueel

Philae krijgt niet genoeg zon om batterij op te laden

Van onze redactie 13 november 2014

De batterij van de verkenner kan het 60 uur volhouden. Opladen geschiedt met zonnepanelen, die door het Nederlandse bedrijf Dutch Space zijn gemaakt.

Locatie onduidelijk​Philae is na de landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko tot 2 keer toe gestuiterd. Waar hij zich nu bevindt, is nog onduidelijk. Op de eerste foto’s die de verkenner heeft doorgestuurd blijkt dat hij is op onregelmatig terrein terecht is gekomen. Aan een kant rijst zelfs een steile rotswand op.

Het was de bedoeling dat Philae tot maart onderzoek op de komeet zou doen. „Philae is nu aan het meten, maar we weten niet hoe lang we dat kunnen blijven doen”, zei de Nederlandse missiemanager Fred Jansen tijdens een persconferentie. Een tegenvaller, maar, voegde Jansen er direct aan toe: „We wisten van te voren dat dit zou kunnen gebeuren. Als Philae uitvalt, is de missie nog niet voorbij.”

Het moederschip Rosetta, dat Philae naar de komeet heeft gebracht, zal tot zeker eind volgend jaar 67P/Churyumov-Gerasimenko blijven volgen. Technisch gezien kan Rosetta het nog wel langer uithouden in de ruimte, maar daarvoor is nog geen budget.