Nieuws Actueel

Philip Morris oorzaak van productiedaling

Lotte Grimberg 7 november 2014

De Nederlandse industrie heeft in september 1,2 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De daling komt mede doordat tabaksconcern Philip Morris de sigarettenproductie in Nederland heeft gestaakt.

SigarettenfabriekDe sluiting van de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom leidde tot een fikse daling (7,2 procent) van de productie in de voeding- en genotmiddelenindustrie. Ook in de machinebouw en elektrotechnische industrie ging de productie omlaag (1 procent).

RubberDe productie van aardolie, chemicaliën, rubber en kunststof steeg in september wel met 1,5 procent. De sector basismetaal en metaalproducten produceerde 0,7 procent meer dan een jaar eerder. De vier genoemde sectoren zijn samen goed voor driekwart van de totale industriële productie.

StijgingenTen opzichte van de voorgaande maand daalde de productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, met 1,1 procent. Dat cijfer schommelt al het hele jaar sterk, met zowel forse stijgingen als dalingen. De productie lag in september 5 procent lager dan in februari, toen het hoogste productieniveau in zes jaar werd bereikt.

StemmingDe stemming onder de ondernemers in de industrie was in oktober wel fors beter dan in september. In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, daalt het producentenvertrouwen daarentegen al een halfjaar op rij.