Nieuws Actueel

Philips eist megaschadevergoeding

Rik Nizet 20 mei 2014

Philips eist een schadevergoeding van 171,8 miljoen euro van het Japanse bedrijf Funai Electric. Het Nederlandse elektronicaconcern wil daarmee de schade verhalen die ontstond doordat de beoogde verkoop van de divisie Lifestyle Entertainment door Philips aan Funai vorig jaar mislukte.

Funai meldde de hoogte van de claim dinsdag en gaf daarbij aan de eisen van Philips te verwerpen. Zoals eerder aangekondigd dient het Japanse bedrijf zelf een claim in tegen Philips, waarvan de hoogte nog moet worden vastgesteld.

Philips sloot in januari vorig jaar een deal met Funai, waardoor de audio- en videotak aan het Japanse bedrijf zou worden uitbesteed. Eind oktober brak het Nederlandse bedrijf de onderhandelingen echter af, omdat Funai zich niet aan de afspraken zou hebben gehouden.

Vorige maand meldde Philips dat de divisie voor 135 miljoen euro wordt verkocht aan Gibson Brands, dat vooral bekend is als producent van elektrische gitaren. Naast de overnamesom krijgt Philips de komende 7 jaar inkomsten uit een licentieovereenkomst voor het gebruik van zijn merknaam. Die zijn afhankelijk van de omzet die Gibson met de verkochte activiteiten behaalt.

De verkoop wordt naar verwachting in de tweede helft van 2014 afgerond. Vanwege lopende licentieovereenkomsten met andere partijen wordt de videotak (dvd en blu-ray) daarbij pas in 2017 formeel overgedragen aan Gibson.