Nieuws Actueel

Philips en AMC werken samen tegen diabetes

Caroline Spilt 21 mei 2015

Philips en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam gaan samenwerken aan verbeterde zorg voor diabetespatiënten met ernstige voetcomplicaties. Dat maakte Philips donderdag bekend.

De organisaties zullen een nieuwe techniek onderzoeken voor de behandeling van de zogeheten diabetische voet en kritieke ischemie van het been. Diabetische voet is een ernstige complicatie als gevolg van verminderde doorbloeding in het been, waarmee wereldwijd miljoenen diabetespatiënten te kampen hebben.

Geen methodeOp dit moment bestaat er geen methode om direct het effect van behandelingen te kunnen beoordelen. Omdat resultaten pas maanden na de behandeling kunnen worden vastgesteld, bestaat er een grote behoefte aan een nieuw hulpmiddel om het resultaat te kunnen beoordelen en zo optimale nazorg te kunnen bieden.

Financiële detailsFinanciële details over de samenwerking werden niet bekendgemaakt.

Reactie AMC"Dit zou een paradigmaverschuiving kunnen betekenen in onze benadering van kritieke ischemie van het been," aldus prof.dr. Jim Reekers, interventieradioloog verbonden aan het AMC en fellow van CIRSE, de Europese vereniging van cardiovasculaire en interventioneel radiologen. Reekers heeft de afgelopen maanden de nieuwe technologie getest en observationele gegevens van meer dan 100 eerste behandelingen verzameld waarbij deze techniek werd gebruikt.

Reactie Philips"Wij maken ons hard voor verbetering van de zorg die artsen hun patiënten kunnen bieden. Dit doen wij door beeldgestuurde behandeltechnieken te innoveren en de impact ervan te maximaliseren," aldus Ronald Tabaksblat, Business Leader Image Guided Therapy Systems bij Philips. "Diabetes is nu al de belangrijkste oorzaak van non-traumatische amputatie en de algemene voorspelling is dat de prevalentie van de aandoening de komende jaren significant gaat stijgen. Vandaag de dag zijn er in ontwikkelde landen honderdduizenden diabetici die een deel van het onderbeen hebben moeten laten amputeren."