Nieuws Actueel

Philips en Siemens drukken Europese beurzen

Van onze redactie 27 januari 2015

Een paar minuten nadat Wall Street opende met forse verliezen, stond de AEX-index 1,3 procent in de min op 453,16 punten. De MidKap van middelgrote bedrijven moest 1,2 procent terug tot 665,06 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1 en 1,6 procent.

Naast kwartaalcijfers hielden beleggers ook de ontwikkelingen in en rond Griekenland nauwlettend in de gaten. ,,De aandacht gaat vooral uit naar de aankondiging van onderhandelingen tussen Griekenland en de trojka. Elke uitlating van een betrokkene zal voor koersschommelingen zorgen'', aldus een handelaar.

Philips Philips stond onderaan de AEX met een min van 5 procent. Het elektronicaconcern heeft vorig kwartaal zijn winst met ruim 2/3 zien dalen. Het bedrijf kampte met tegenvallende verkopen van medische apparatuur. Ook de Duitse concurrent Siemens was ontevreden over de prestaties van zijn medische divisie in het afgelopen kwartaal. Dat aandeel zakte in Frankfurt 2,6 procent.

Bij de kleinere bedrijven maakte Ordina een koerssprong van bijna 13 procent. De Telegraaf meldde dat Europese en Amerikaanse partijen interesse hebben in een overname van de automatiseerder. Ook liet het bedrijf weten onregelmatigheden te hebben gevonden bij het sluiten van een contract met het Openbaar Ministerie in 2009.

Novartis Novartis won 1,8 procent in Zürich. Het Zwitserse farmacieconcern verwacht dat de omzet en winst dit jaar sterker zullen groeien dan in 2014. In Londen klom easyJet ruim 1 procent. De budgetmaatschappij verwacht dat het verlies in de 1e helft van het jaar zal afnemen.

De euro noteerde 1,1381 dollar, tegen 1,1278 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 45,47 dollar. Een vat Brentolie werd 0,4 procent duurder op 48,38 dollar.