Nieuws Actueel

Philips miljoenen lichter door conflicten

Lotte Grimberg 2 oktober 2014

Philips is mogelijk honderden miljoenen kwijt aan conflicten met twee branchegenoten. Het technologiebedrijf moet in de Verenigde Staten een schadevergoeding van 467 miljoen dollar (366 miljoen euro) betalen aan Masimo, omdat het patenten van die fabrikant van medische apparatuur heeft geschonden. Het Japanse Funai claimt ruim 312 miljoen euro in verband met de mislukte onderhandelingen over een licentiedeal.

GezondheidstakVoor de schadevergoeding in de VS, die door een jury in Delaware is toegekend, neemt Philips een bijzondere last op in de resultaten van zijn gezondheidstak over het derde kwartaal. "Wij zijn erg teleurgesteld over het oordeel van de jury, en verrast door de omvang van de toegekende schadevergoeding'', zei topman Frans van Houten. Hij zei verder dat Philips alle beroepsmogelijkheden zal benutten.

InbreukDe zaak gaat over patenten op technologie om het zuurstofgehalte van het bloed en de hartslag te meten via de vingertoppen. Philips ontkent dat het inbreuk heeft gemaakt op octrooien van Masimo, en had op zijn beurt een schadevergoeding geëist van zijn veel kleinere concurrent. Die claim werd evenwel door de jury verworpen.

StekkerHet conflict met Funai houdt verband met de uitbesteding van de activiteiten op het gebied van consumentenelektronica aan die Japanse onderneming. Daarover werd begin vorig jaar een deal gesloten, maar Philips trok daar afgelopen najaar de stekker uit omdat Funai zich niet aan de afspraken zou hebben gehouden. Inmiddels is het betreffende onderdeel verkocht aan het Amerikaanse Gibson.

VertrouweljkPhilips legde eerder al een claim van bijna 172 miljoen euro neer bij Funai, dat nu met een tegenclaim van ruim 312 miljoen euro is gekomen. Philips bevestigde donderdag de ontvangst daarvan. "Omdat het arbitrageproces vertrouwelijk is, kunnen wij geen verdere details geven'', liet het bedrijf weten. "Wij geloven echter dat de tegenclaim van Funai ongegrond is en dat wij deze procedure zullen winnen.''