Nieuws Actueel

'Philips pleegt verraad'

Bram de Vrind 23 september 2014

"Sinds de oprichting van Philips in 1891 staat Philips gelijk aan licht en maakt het onderdeel uit van het DNA van het concern. Lighting is wereldwijd nog steeds de grootste divisie van Philips. Dat Philips nu de navelstreng met licht doorknipt zal, ongeacht de beweegredenen, met name bij werknemers van Philips Lighting voelen als verraad", zegt bestuurder Ron van Baden van FNV Bondgenoten in reactie op de aankondiging van het technologieconcern dat het opsplitst in twee bedrijven.

Philips opgesplitstPhilips doet ledlicht uit

Philips wil de lichtdivisie verzelfstandigen. Het andere bedrijf zal bestaan uit de combinatie van de divisies Healthcare en Consumer Lifestyle.

Enorme ontvlechtingsoperatieVan Baden verwacht dat het opsplitsen van Philips zal leiden tot een lange periode van onduidelijkheid en onzekerheid bij Philips. Hij voorziet 'een enorme ontvlechtingsoperatie' en houdt rekening met gedwongen ontslagen.

Knokken"Op ons rust de plicht om samen met de werknemers te knokken hun perspectief op gewoon goed werk, zowel binnen als buiten Philips veilig te stellen", zegt de vakbondsbestuurder. Als topman Frans van Houten er niet in slaagt om dat perspectief te bieden 'dan is hij gewoon niet de juiste persoon op de juiste plek', voegt hij eraan toe.