Nieuws Actueel

Philips sluit megadeal in VS

Lotte Grimberg 16 juni 2015

Philips logo gebouw groot

Philips heeft in de Verenigde Staten zijn grootste ziekenhuiscontract tot nu toe binnengehaald. Het technologieconcern gaat de komende vijftien jaar samenwerken met het Westchester Medical Center Health Network (WMCHealth) op het gebied van zorgtechnologie. Dat maakten de partijen dinsdag bekend.

Het contract heeft een waarde van in totaal 500 miljoen dollar (444 miljoen euro). Ongeveer een derde van dat bedrag kan al in de eerste drie jaar van de samenwerking worden bijgeschreven, omdat Philips in die periode veel apparaten voor bijvoorbeeld beeldvorming en patiëntbewaking zal leveren.

TrainingenBehalve apparatuur levert Philips ook software en ondersteunende diensten, zoals onderhoud en trainingen. Ook helpt het bedrijf het ziekenhuis om de dure scanners zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Daarmee kunnen zowel kosten als wachttijden worden teruggedrongen.

SpeerpuntIn Nederland heeft Philips negen van zulke contracten lopen met ziekenhuizen. Samen zijn die evenwel kleiner dan de overeenkomst met WMCHealth. Gezondheidszorg is een speerpunt in de strategie van het bedrijf, dat al gestopt is met consumentenelektronica en werkt aan verzelfstandiging van zijn verlichtingsdivisie.

WMCHealth is actief in de regio net ten noorden van de stad New York. Het heeft zelf zeven ziekenhuizen met in totaal 1500 bedden, en werkt daarnaast samen met circa driehonderd kleinere zorginstellingen. Het verzorgingsgebied beslaat ruim 15.000 vierkante kilometer en telt meer dan 3 miljoen inwoners.

FusiegolfPhilips praat volgens de zegsman met meer ziekenhuizen over samenwerking. In de VS is evenwel een fusiegolf gaande in de medische sector. Daardoor ontstaan steeds grotere en complexere organisaties, waardoor dergelijke onderhandelingen veel tijd kosten, soms wel anderhalf tot twee jaar.