Nieuws Actueel

Philips verkoopt ledlamp-belang

Caroline Spilt 31 maart 2015

Philips verkoopt een belang van 80,1 procent van zijn ledcomponentenbedrijven Lumileds en Automotive Lighting aan investeerder Go Scale Capital. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Het concern houdt zelf het resterende belang van 19,9 procent in handen, inclusief een deelneming van 34 procent in Lumileds US. De transactie geeft de onderdelen een bedrijfswaarde van circa 3,3 miljard dollar (ruim 3 miljard euro). Philips verwacht dat de opbrengsten uit de verkoop uit zullen komen op circa 2,9 miljard dollar, inclusief een uitgestelde voorwaardelijke betaling van maximaal 100 miljoen dollar.

DealDe deal wordt waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar afgerond. Na de verkoop gaat het nieuwe bedrijf verder onder de naam Lumileds, onder leiding van topman Pierre-Yves Lesaicherre. Philips blijft een belangrijke klant en zal ook op andere vlakken met Lumileds blijven samenwerken.

OmzetHet nieuwe Lumileds behaalde vorig jaar een omzet van circa 2 miljard dollar, is actief in meer dan dertig landen en heeft circa 8300 werknemers. Go Scale Capital is een nieuw investeringsfonds, dat wordt gesponsord door GSR Ventures en Oak Investment Partners. De partners in het consortium zijn Asia Pacific Resource Development, Nanchang Industrial Group en GSR Capital.

Toekomst PhilipsIn juli vorig jaar maakte Philips zijn voornemen bekend om Lumileds af te stoten. Het bedrijf wil een medische technologiespecialist worden. Met de verkoop van het meerderheidsbelang in Lumileds en Automotive Lighting is de transformatie van Philips nog niet afgerond. Het technologieconcern wil binnen een jaar tot anderhalf jaar ook de rest van de verlichtingsdivisie verzelfstandigen, bij voorkeur via een beursgang.

Groeiende concurrentieLumileds en Automotive Lighting maken losse ledcomponenten. Door de groeiende concurrentie vanuit met name China wordt het steeds lastiger om daar winst op te maken. De lichtdivisie van Philips wil zich daarom gaan toeleggen op de ontwikkeling van integrale systemen voor de verlichting van bijvoorbeeld straten, kantoren en stadions.