Nieuws Actueel

Phoenix wil Twents softwaretalent het licht laten zien

Van onze redactie 24 april 2015

Phoenix Software Charelvan Tendeloo

Het is de laatste tijd hard gegaan bij Phoenix Software. Er werken nu 17 mensen, maar er is wel werk voor dertig man. Phoenix zoekt software-, test- en applicatie-engineers die ontwerp-software of bouwstenen daarvan kunnen schrijven voor klanten in de hele wereld die daar chips mee kunnen maken. Phoenix heeft al twee eigen kantoren in de VS en wist zo al opdrachten te behalen bij ruimtevaartorganisatie NASA en de Amerikaanse marine. Dat zulke instituten voor hun software een niet-Amerikaans bedrijf inschakelen, zegt volgens directeur Korthorst veel over wat zijn mensen allemaal kunnen.

Datacentra

Volgens hem groeit de markt vooral door de vraag bij datacentra. „Bedrijven als Google bouwen nu gigantische datacentra, dichtbij energiecentrales omdat ze veel stroom vreten en dichtbij zee omdat ze veel koelwater nodig hebben. Het transport van informatie door onder meer de oceaankabels kost nu al meer energie dan het verwerken van die gegevens. Met optische chips kun je de snelheid tegelijk met een factor tien verhogen en het energieverbruik met een factor tien verlagen. Daardoor zijn ze honderd keer kosteneffectiever.” Door de snel stijgende volumes worden optische chips ook goedkoper, waardoor nog meer toepassingen binnen bereik komen.

Genoeg talent

Er werken nu zes nationaliteiten bij Phoenix, maar Korthorst denkt dat er ook dichter bij huis wel genoeg talent is. „Bij Saxion en de UT lopen voldoende studenten en promovendi rond die veel van optica weten en affiniteit met dit werk hebben. Maar een groot deel verlaat Twente of gaat bij een groot bedrijf werken, omdat ze ons bestaan niet kennen. Hier kunnen ze werk krijgen in een zich hard ontwikkelend vakgebied en het werk heeft een zeer internationaal karakter. We werken ook liever met jongeren uit de eigen streek, omdat die zich hier makkelijker zullen settelen. Een Italiaan gaat na verloop van tijd toch op zoek naar een partner in eigen land.”

Foto: Steven Duinhouwer (links) en Twan Korthorst: Phoenix nog te veel onder de radar. (Charel van Tendeloo)