Nieuws Actueel

Pier Eringa nieuwe baas ProRail

Van onze redactie 19 januari 2015

De 53-jarige Eringa begint op 1 april aan zijn nieuwe baan. Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) is zijn brede ervaring in de publieke sector van grote waarde voor ProRail. Zo was Eringa regio- en programmadirecteur bij de NS, korpschef van de politie in Flevoland en algemeen directeur en gemeentesecretaris van de gemeente Nijmegen. Nu is hij voorzitter van de raad van bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Ook is Eringa onder meer vicevoorzitter van het bondsbestuur van voetbalbond KNVB.

Eringa gaat 207.000 euro per jaar verdienen, terwijl bij ProRail een salaris van 188.000 (exclusief vergoedingen) geldt. Maar Mansveld vindt de hogere beloning gerechtvaardigd, omdat ProRail volgens haar voor een moeilijke opgave staat om de kwaliteit op het spoor en de samenwerking met vervoerders, overheden en consumentenorganisaties te verbeteren.

Wettelijke norm

Eringa krijgt in totaal 224.960 euro per jaar. Dat is inclusief een onkostenvergoeding, een auto van de zaak en een werkgeversdeel pensioen. Dat bedrag blijft onder de wettelijke norm voor topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector (230.474 euro), schreef Mansveld maandag aan de Tweede Kamer. Eringa krijgt geen bonus.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is de enige aandeelhouder van ProRail.