Nieuws Actueel

Piketty beticht van 'datagegoochel'

Rik Nizet 26 mei 2014

De Franse topeconoom Thomas Piketty ontkent dat er fouten staan in zijn bestseller 'Capital in the Twenty-First Century'. In dat boek beschrijft Piketty hoe een kleine groep mensen steeds rijker wordt doordat hun vermogen sneller groeit dan de economie.

Volgens een journalist van de Britse zakenkrant Financial Times heeft Piketty echter bronnen foutief overgenomen en verkeerde formules gebruikt. Sommige cijfers en data zouden zelfs uit het niets tevoorschijn komen. Piketty ontkent dat er fouten in zijn boek staan en noemt de beschuldigingen van de krant "belachelijk."

Arm en rijkDe 43-jarige econoom wordt daarbij gesteund door verschillende economen, die zeggen dat de onderliggende stelling correct is en dat dit door veel andere bewijzen wordt gestaafd. Het werk van Piketty wordt geprezen vanwege de enorme hoeveelheid gegevens die hij verzamelde. Aan de hand daarvan laat de auteur zien dat momenteel sprake is van een groeiende kloof tussen arm en rijk, net als in de periode voor de Eerste Wereldoorlog.

Eerder zei Piketty dat de door hem bijeengebrachte verzameling aan gegevens "in de toekomst ongetwijfeld verbeterd kan en zal worden''.