Nieuws Actueel

Pillenboer doet megaovername

Jeroen Jansen 18 februari 2014

Actavis, naar marktwaarde gemeten de op één na grootste producent van generieke medicijnen, staat op het punt om Forest Laboratories over te nemen. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een ingewijde. De deal zou een waarde hebben van 25 miljard dollar (18,2 miljard euro).

Topman Brent Saunders van Forest zou het gecombineerde bedrijf gaan leiden. Bij Forest is multimiljardair en belegger Carl Icahn de op één na grootste aandeelhouder. Ook heeft hij een eigen vertegenwoordiger in het bestuur van het bedrijf, dat onder meer Alzheimermedicijn Namenda en bloeddrukpil Bystolic in de portefeuille heeft.

Icahn gaf bij zijn investering in Forest in 2012 al aan dat het bedrijf een geweldige overnamekandidaat was voor andere bedrijven en dat aandeelhouders daarbij op een aanzienlijke premie zouden kunnen rekenen. Die premie zou afgezet tegen de huidige marktwaarde van Actavis op circa 27,5 procent uitkomen. Daarmee zou Icahn opnieuw succesvol zijn in de farmaciesector. Eerder was hij al betrokken bij de verkoop van ImClone aan Eli Lilly en van Genzyme aan Sanofi.

Actavis is de afgelopen jaren zeer actief met overnames. Vorig jaar werd branchegenoot Warner Chilcott voor circa 9 miljard dollar gekocht en in totaal gaf het bedrijf de afgelopen 3 jaar circa 14,4 miljard dollar uit aan overnames.