Nieuws Actueel

Piloot Ryanair boos om ceremonie MH17

Bram de Vrind 8 augustus 2014

Een piloot van Ryanair is maandag boos geworden op de luchtverkeersleiding, omdat hij vanwege een ceremonie rond de slachtoffers van MH17 niet mocht landen op Eindhoven Airport.

Verlossend bericht nabestaanden MH17 'Mijn zwager zat in dat vliegtuig'TOESPRAAK: Volledige speech Frans Timmermans OPROEP: 'Meneer Poetin, breng mijn kinderen naar huis' VIDEO: Videofootage vliegtuigcrashRUTTE: Gitzwarte zomerdagRAMPPLEK: Lijken op daken, in tuinenNIEUWS: Vliegtuigcrash OekraïneMH17: Volledige passagierslijstKAART: Vliegroute MH17

De ceremonie voor gerepatrieerde slachtoffers van MH17 vond plaats op de nabijgelegen Vliegbasis Eindhoven. Het toestel van Ryanair kwam aanzetten toen de ceremonie op het punt stond om te beginnen.

OnacceptabelDe piloot mocht niet landen van de luchtverkeersleiding. "Dit is onacceptabel", reageerde de piloot vanuit zijn cockpit. Hij meende op tijd te zijn. Hij verweet de luchtverkeersleiding een gebrek aan coördinatie.

DiscussieOud-piloot René Veldhuizen pikte de verhitte discussie op met zijn afluisterapparatuur. "Ik zat mee te luisteren en ineens hoorde ik deze discussie. Later heb ik dat teruggezocht en op YouTube gezet", zegt hij tegen Omroep Brabant.

Eén kistMaandag landde er in Eindhoven rond kwart voor vier een transportvliegtuig met één kist met stoffelijke resten van de vliegramp in Oekraïne. Zoals gebruikelijk bij de repartiëring van slachtoffers van MH17 werd werd het vliegverkeer rond de ceremonie stilgelegd.

'Piloot handelde correct'Het toestel kwam vanuit het Italiaanse Brindisi en wilde even na half vier landen. Ryanair meldt dat 'alle luchtvaartmaatschappijen het bericht hadden gekregen, dat het luchtruim boven Eindhoven Airport tussen 15.45 uur en 16.30 uur dicht zou zijn vanwege de ceremonie. De betreffende vlucht vanuit Brindisi arriveerde om 15.40 uur, maar kreeg onverwacht te horen dat er niet geland mocht worden. De piloot handelde correct. Hij probeerde zijn passagiers op hun bestemming te krijgen, vijf minuten voordat het luchtruim zou sluiten.'

WeezeHet vliegtuig week uiteindelijk uit naar Düsseldorf Weeze. Daar bleven de passagiers aan boord totdat weer mocht worden doorgevlogen naar Eindhoven Airport. Uiteindelijk landde het Ryanair-toestel daar om 17.00 uur.

RespectloosRyanair: "De piloot deed zijn best de vertraging voor zijn passagiers tot een minimum te beperken en is op geen enkele wijze respectloos geweest in de richting van het vliegveld of de ceremonie."