Nieuws Actueel

Pinnen in de taxi? Vergeet het maar

iZettle, een Zweedse leverancier van mobiele betaaloplossingen, hield een steekproef onder taxichauffeurs uit verschillende regio's naar de acceptatie van kaartbetalingen binnen hun branche.

Van onze redactie 27 oktober 2015

Pinnen taxi groot

Uit een steekproef onder taxichauffeurs blijkt dat nog steeds 39 procent geen kaartbetalingen accepteert. Redenen hiervoor zijn te hoge kosten voor transacties of te weinig vraag vanuit de klant. In relatie tot andere branches in Nederland, loopt de taxibranche hierin achter in het accepteren van kaartbetalingen.

SteekproefiZettle, een Zweedse leverancier van mobiele betaaloplossingen, hield een steekproef onder taxichauffeurs uit verschillende regio's naar de acceptatie van kaartbetalingen binnen hun branche. Gevraagd werd onder meer of de chauffeurs kaartbetalingen faciliteren en waarom wel of niet. Belangrijke nieuwsfeiten uit de steekproef:

39% van de Nederlandse taxichauffeurs accepteert nog geen kaartbetalingen. 59% van de Nederlandse taxichauffeurs, die nog geen kaartbetalingen accepteren, zegt plannen te hebben om dit wel te gaan doen. 48% van de Nederlandse taxichauffeurs, die al kaartbetalingen accepteren, geeft aan dat hun omzet is gegroeid sinds zij deze mogelijkheid aanbieden. Van de taxichauffeurs die kaartbetalingen accepteren, zegt 85% dat hun klanten tevreden tot zeer tevreden zijn met de mogelijkheid om met kaart te kunnen betalen.

VeiligerDe 61% van de ondervraagden die wel kaartbetalingen accepteert, zegt zich veiliger te voelen en vindt het prettig deze service te kunnen bieden aan hun klanten. Bijna alle klanten van deze taxichauffeurs zegt dan ook tevreden of zeer tevreden zijn met de mogelijkheid om met kaart te kunnen betalen. Daarnaast zegt bijna de helft van de taxichauffeurs die kaartbetalingen accepteren, dat hierdoor hun omzet is gestegen.

AchterlopenWanneer we deze cijfers vergelijken met andere branches in Nederland, lijkt de taxibranche achter te lopen in de acceptatie van kaartbetalingen. Uit een onderzoek van Stichting Efficiënt Betalen blijkt dat alle tankstations in Nederland inmiddels kaartbetalingen accepteren. Ook de detailhandel laat een 100% acceptatiegraad zien en in de horeca accepteert al 80% betalingen met kaart. Daarnaast biedt 55% van alle marktkramen, rijdende snackbars of andere kiosken of kraampjes de mogelijkheid om met kaart te betalen.

InhaalslagRick Frenken van iZettle zegt dat de Nederlandse taximarkt momenteel bezig is met een inhaalslag: "Vooral voor kleinere bedrijven en zelfstandige bestuurders zijn de hoge kosten en de moeite van het aanvragen van het apparaat, altijd een drempel geweest om over te stappen op het accepteren van kaartbetalingen. Nieuwe technologieën en mogelijkheden, zoals iZettle, hebben ertoe geleid dat goedkopere en gebruiksvriendelijkere oplossingen terrein aan het winnen zijn."

StijgenNils Tervoort van Taxi Tervoort Alkmaar, accepteert sinds 2014 kaartbetalingen. "Wij merkten dat klanten steeds meer verwachtingen hadden wat betreft de mogelijkheid tot het betalen met kaart. Zij reageerden dan ook uiteenlopend als betalen met kaart niet mogelijk was of niet werkte. Het is in onze ogen tegenwoordig niet meer mogelijk om geen kaartbetalingen te kunnen accepteren. Op dit moment wordt ongeveer 40 procent van de ritten met kaart betaalt en wij zien het aantal kaartbetalingen voortdurend stijgen," aldus Tervoort.Tervoort maakt sinds een paar maanden gebruik van iZettle. Dit Zweedse bedrijf produceert handzame en eenvoudig te gebruiken kaartlezers, zonder hoge transactiekosten of lange wachttijden. iZettle gelooft dat ondernemen eenvoudig zou moeten zijn, ook voor taxichauffeurs. "In het verleden gebruikten wij een betaalautomaat van een andere provider, maar deze kaartlezer van iZettle is veel sneller en minder storingsgevoelig. Wij zijn zeer tevreden met het gebruik en de service die wij hierdoor kunnen bieden aan onze klanten. Aan de reactie van onze klanten kunnen wij merken dat ook zij zeer tevreden zijn," vertelt Tervoort.