Nieuws Actueel

Pinnen kan maandag niet

Rik Nizet 29 juni 2015

Griekse banken gesloten groot

De Griekse banken blijven tot en met volgende week maandag dicht. Pinautomaten functioneren maandag niet, waarna er vanaf dinsdag slechts 60 euro per dag kan worden opgenomen. Dat meldde persbureau Reuters zondagavond op basis van een betrokkene bij de besluitvorming over de Griekse financiële sector.

Eerder maakte de topman van Piraeus Bank al bekend dat de banken in ieder geval maandag de deuren gesloten houden. De limiet van 60 euro geldt volgens de bron van Reuters voor Griekse rekeninghouders. Voor buitenlanders blijven de limieten gelden die hun banken hanteren.

OnzekerheidGriekse banken dreigen ten onder te gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Afgelopen maanden haalden Grieken al tientallen miljarden euro's van hun rekeningen. Dit weekeinde nam de uitstroom verder toe door de mislukte onderhandelingen tussen Griekenland en de andere eurolanden over verdere noodsteun voor het land.

NoodsteunHet besluit om de banken een tijd te sluiten volgt op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de noodsteun die aan de Griekse banken kan worden verleend niet verder wordt uitgebreid. Die steun is noodzakelijk om de enorme uitstroom bij de banken te compenseren. Door de grote bedragen die worden weggesluisd, hebben de banken die buffer echter al zo goed als volledig opgesoupeerd.

TsiprasPremier Alexis Tsipras zei in een toespraak op de Griekse televisie zondagavond dat de Griekse centrale bank zich door het besluit van de ECB gedwongen zag maatregelen te nemen. Daarbij is volgens hem besloten de banken voorlopig gesloten te houden en restricties voor banktransacties in te stellen. Hij ging verder niet concreet in op de maatregelen die worden genomen om de financiële sector overeind te houden.

De aandelenbeurs in Athene houdt volgens ingewijden maandag ook de deuren gesloten.