Nieuws Actueel

Pinnen over de grens neemt toe

Van onze redactie 6 november 2014

Sinds de totstandkoming van de Europese betaalstandaard (SEPA) is het voor consumenten gemakkelijker om in andere eurolanden met een Nederlandse pinpas te betalen. Dit blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) naar het betaalgedrag van consumenten.

Cash In het buitenland kunnen Nederlanders met hun pinpas betalen op dezelfde manier als in eigen land. Bij supermarkten, benzinestations en restaurants gebeurt dat al veel vaker. Toch zijn er ook nog steeds grote verschillen met het betaalgedrag in Nederland, concludeert DNB. Zo betalen Nederlanders in het buitenland vaker met cash en minder vaak met hun pinpas dan in Nederland.

De ervaringen van Nederlanders met pinnen in andere eurolanden zijn sinds 2006 wel positiever, zegt DNB. ,,Toch zijn consumenten nog altijd minder tevreden over de acceptatie van hun pinpas dan bij betalingen in Nederland. Bijvoorbeeld omdat er geen betaalautomaat aanwezig is. Het komt, ook in het eurogebied, nog voor dat alleen lokale betaalpassen geaccepteerd worden. Hier is dus nog ruimte voor verbetering.''

Gebruiksvriendelijkheid Verder vinden Nederlanders pinbetalingen in andere eurolanden soms minder gebruiksvriendelijk dan in eigen land, onder meer door slecht leesbare betaalautomaten en technische storingen.