Nieuws Actueel

Pionieren in Myanmar

Rik Nizet 28 januari 2014

Myrna Smid is een van de pionierende ondernemers in Myanmar. Ze importeerde een lading chique fluwelen slippers die ze hier in Nederland aan de man probeert de brengen. De slippers worden direct ingekocht bij de producent die er een eerlijke prijs voor krijgt.

"Het is ontzettend inspirerend om in Myanmar zaken te doen. Je staat aan het begin van een nieuwe economie die gaat groeien. En het is een prachtig land, met vriendelijke mensen, heerlijk eten en een prettige cultuur (boeddhistisch)."

Rijk land"Myanmar is een rijk land, met relatief veel olie, diamanten en teakhout. Toen de grenzen meer open gingen, stonden de handelsdelegaties in de rij. Eerder was handel ook al mogelijk, maar het is nu nog makkelijker gemaakt. Transport is goed te regelen via Singapore."

Woekerprijzen"Je ziet hier veel Chinese zakenlui. In het toerisme – dat ook erg opkomt – zie je veel Fransen. De prijzen van hotels zijn de afgelopen tijd gigantisch opgelopen. Daardoor loopt het land het gevaar zichzelf uit de markt te prijzen."

"En je merkt ook wel dat het nog een erg onontwikkeld land is. Infrastructuur is slecht, het ambtenarenapparaat is ontzettend log en de gezondheidszorg is onder de maat. Een aantal bedrijven die hier enthousiast begonnen, hebben de handelsactiviteiten inmiddels on hold gezet."

Samenwerkingspartner"Als je zaken wilt doen in Myanmar is het belangrijk dat je een goede lokale samenwerkingspartner hebt die de taal spreekt. Myanmar is dan wel een oude Engelse kolonie, communicatie met bijvoorbeeld producenten gaat vooral in het Birmaans."

Eigen initiatief"En zorg dat je erbij bent als je producten worden vervaardigd. Producenten willen nog wel eens onverwacht ‘eigen initiatief’ tonen. Bij mijn slippers betekent dat bijvoorbeeld dat ze ineens een andere kleur garen gebruiken. Dat is toch balen als je in Nederland de doos met geleverde producten opent. Je kan beter daar de productie controleren."

SlippersDe slippers van Myrna worden verkocht via haar webshop myoriginal.nl en in kleine boetiekjes. "Het zou fantastisch zijn als ik een agent vind die de producten kan wegzetten op de Europese markt. En ik zou graag nog veel meer tijd willen steken in het importeren van mooie producten uit Myanmar. Er is nog veel moois te halen."