Nieuws Actueel

Plaats voor jonge ondernemers op stationsplein Wierden

Van onze redactie 16 april 2015

Nijhuis

Volgens hen kunnen bedrijven op de begane grond van het grootste appartementencomplex worden gebouwd, tegenover het NS-station. Door een lage huurprijs moet het aantrekkelijk zijn voor beginnende ondernemers om zich te vestigen in het gebouw.

RuimteHet idee is vergelijkbaar met het Centrum voor Jong Ondernemerschap (CvJO) aan de Walstraat in het centrum van Rijssen. Al is nog niet duidelijk hoe het er exact uit komt te zien. Uiteindelijk gaat bouwbedrijf Nijhuis Bouw over de invulling van de geplande ruimte in het complex. „Maar we staan zeker open voor deze ideeën. Laat dat duidelijk zijn”, zegt projectontwikkelaar Jeroen Altena van het Rijssense bouwbedrijf. „We zijn momenteel druk aan het zoeken naar mogelijkheden om die ruimte gevuld te krijgen.”

SpaakHet oorspronkelijke idee om op deze plek plaats te bieden aan zogenaamde ‘stationsgerelateerde detailhandel’, liep enkele maanden geleden spaak. Wierdense politici vonden het begrip te vaag en vanuit het college van burgemeester en wethouders kwam geen duidelijk antwoord over wat er precies met die term werd bedoeld. Het zou gaan om bijvoorbeeld fietsverhuur of een eetgelegenheid. Dat plan stuitte Wierdense winkeliers tegen de borst; zij willen juist aansturen op een compact centrum. Het idee om het uiteinde van de Stationsstraat voor detailhandel te gebruiken, druist daar tegenin.

OndernemershuisOndanks dat het plan voor een ondernemershuis nog op goedkeuring van Nijhuis Bouw wacht, heeft vooral wethouder Theo de Putter er wel een vrij duidelijk beeld bij. „Veel beginnende ondernemers willen op een gegeven moment elders werken dan thuis. Zoiets biedt deze mensen natuurlijk een mooie kans om door te groeien.” Dat kan bijvoorbeeld op de manier waarop bij het CvJO wordt gewerkt. Daar zijn flexplekken ingericht, waar onder meer gameprogrammeurs en een architect werken. Niet iedereen zit daar elke dag op dezelfde plek.

TennisparkHet is nu wachten op het moment dat de schop de grond in gaat voor de aanleg van het plein. De komende maanden wil Nijhuis Bouw gebruiken om het voormalige tennispark van Beukersweide te saneren. Zo volgt een onderzoek naar de aanwezigheid van asbest, weet Altena. „Er zal eerst nog niet veel te zien zijn”, geeft de projectleider aan. „Kort voor de bouwvak beginnen de wegwerkzaamheden voor de Spoorstraat en in augustus gaan we aan de slag met de sloop van het tennispark.”Altena geeft aan niet meer te gaan sleutelen aan de plannen voor het plein en de appartementencomplexen.

Snackbar„Door de goedkeuring van de gemeenteraad is het plan nu onherroepelijk.” Het bedrijf bouwt de komende jaren drie appartementencomplexen aan het nieuwe plein, die de naam Welkom Wierden draagt. Officieus is die aanleg al begonnen met de verbouwing van cafetaria Sterk langs de Lijn. De snackbar wordt uitgebreid en krijgt een groot terras aan de nieuwe Spoorstraat.