Nieuws Actueel

Plagiaat bij Volkskrant

Caroline Spilt 29 oktober 2015

Volkskrant 178

Een stagiair van de Volkskrant heeft plagiaat gepleegd. In de krant van donderdag maakt hoofdredacteur Philippe Remarque daar zijn excuses voor.

De stagiair, Geerlof de Mooij, nam zonder bronvermelding alinea's over en bracht uitspraken die geïnterviewden hadden gedaan tegen andere media, alsof ze tegen hem waren gedaan. In het ernstigste geval heeft de verslaggever in opleiding een heel interview bij elkaar geknipt en geplakt, schrijft Remarque. Het gaat om het vraaggesprek met de Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic, een van de uitvoerders van de massamoord in Srebrenica, dat op 11 juli in de krant stond.

Niet goed opgeletRemarque biedt zijn excuses aan aan de lezers en de auteurs en media wier werk is misbruikt. Ook steekt hij de hand in eigen boezem: "Ik en andere leidinggevenden op de krant hebben onvoldoende opgelet.(..) We slaan ons voor ons hoofd dat we dit hebben laten gebeuren." De vraag geldt des te meer, omdat de stagiair aan het begin van zijn stage een keer erop werd betrapt dat hij zonder bronvermelding citeerde uit NRC Handelsblad. Hem werd toen gezegd dat dat een journalistieke doodzonde was

Werkzaamheden beëindigdVolgens Remarque heeft de verslaggever veel spijt betuigd over zijn daden. Zodra het plagiaat aan het licht kwam, eind vorige week, heeft de krant zijn werkzaamheden beëindigd. De artikelen van De Mooij staan nog twee weken online, voorzien van een waarschuwing, daarna worden ze van de website gehaald. De reden dat de krant zijn naam bekendmaakt, is 'om transparant te zijn over de artikelen die het betreft en om anderen van verdenking te vrijwaren', aldus de hoofdredacteur.

ShariadriehoekDe vorige keer dat een verslaggever bij een krant het veld moest ruimen om vergelijkbare redenen, was in 2014. Dagblad Trouw ontsloeg toen redacteur Perdiep Ramesar, nadat was gebleken dat hij bronnen had verzonnen. De krant schrapte 126 artikelen van zijn hand, waaronder een geruchtmakend verhaal over het bestaan van een ‘shariadriehoek’ in de Haagse Schilderswijk.