Nieuws Actueel

Plan: bazaar op Ivensplein in Nijmegen

Op het Ivensplein in Nijmegen komt mogelijk een bazaar. De overdekte markt moet voor een belangrijk deel gerund gaan worden door vluchtelingen, zo schrijft De Gelderlander.

Eric Reijnen Rutten 16 juni 2016

Heumensoord nijmegen 1065

Het idee wordt begin juli besproken in de gemeenteraad maar kan nu al rekenen op brede steun. Het is afkomstig van Ilja Donderwinkel, die twee lunchrooms runt in de Lange Hezelstraat. "Integratie op locatie", zo noemt hij de bazaar. Het gaat namelijk om de vluchtelingen die in het voormalige belastingkantoor aan de Stieltjesstraat komen te wonen. "Wat is er mooier dan ze meteen ergens bij te betrekken in plaats van te laten verdwalen in het Kronenburgerpark?"

DraagvlakHet idee is om op het plein iets te gaan doen met een soort markt met eten, drinken, theater en muziek. "Samen ook met bewoners, ondernemers. Je moet zorgen voor een breed draagvlak."

Donderwinkel is een maatschappelijk ondernemer. Eerder was hij ook al betrokken bij lunchcafé Blixem, waar verstandelijk gehandicapten in de bediening werken.

EvenementenHet idee is gisteren overdag al met het stadsbestuur besproken, maar kwam gisteravond ook nog op tafel bij een inspraakavond over de zomernota. Dat is een nota waarin in grove lijnen de plannen van Nijmegen voor het komend jaar worden ontvouwd. Burgers waren gisteravond uitgenodigd met ideeën te komen.

Een van de ideeën is om evenementen in de binnenstad wat meer op elkaar af te stemmen. Bewoners van het centrum klagen er over dat er bijna elk weekeinde wel een festijn in de stad is.

GeluidsoverlastHubert Hendriks, voorzitter van het Huis van de Binnenstad dat ondernemers, horeca en cultuurinstellingen vertegenwoordigt, zegt groot voorstander te zijn van een betere afstemming van de evenementen. "Door de organisatoren. Die moeten kijken of ze gezamenlijk een beleid kunnen ontwikkelen."

Volgens hem zit de pijn bij de bewoners van de binnenstad 'm vooral in de geluidsoverlast. "Werken met of zonder geluidsversterking is een belangrijke factor, daar moet je naar kijken."