Nieuws Actueel

Plan nieuwe zorgpolis sneuvelt in Senaat (video)

Van onze redactie 16 december 2014

Een meerderheid (38 stemmen tegen, 33 voor) in de Eerste Kamer keerde zich dinsdag tegen het plan waarmee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de zorgverzekeraars goede zorg goedkoper wil laten inkopen.

Verrassing Die uitkomst is verrassend, want eerder dit jaar verzekerde Schippers zich van de steun van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Deze partijen gingen akkoord nadat op hun verzoek de bezuinigingen op de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten met ruim 300 miljoen euro waren verzacht. De combinatie VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP zou in de Eerste Kamer goed moeten zijn voor 38 van de 75 zetels, een nipte meerderheid. Maar door de tegenstemmen van de PvdA'ers Guusje ter Horst, Adrie Duivesteijn en Marijke Linthorst verdween de meerderheid en vielen alle plannen in duigen.

Minister Schippers sprak eerder met de sector af om goede zorg goedkoper te laten inkopen. Schippers maakte die afspraak omdat de zorg 1 miljard euro moet bijdragen om Nederland uit de crisis te halen.

Geen vrijheid Tegenstanders van de nieuwe polis vinden het een slecht plan omdat mensen niet meer vrij zijn zelf een arts te kiezen. Voorstanders stellen dat er voor wie dat wil juist een goedkopere polisvorm bij komt. Voorwaarde is wel dat consumenten voordat ze een polis kiezen, kunnen zien met welke artsen en ziekenhuizen een verzekeraar een contract heeft. Een polis met vrije artsenkeuze blijft in het plan overigens bestaan, maar die zijn duurder.