Nieuws Actueel

Plan voor bevrijding Westerbork onderzocht

Van onze redactie 13 april 2015

Image 4855915

Dat zei directeur Dirk Mulder van het centrum maandagavond in het programma EO Door de Week op Radio 5. ,,Dit gaan we nu echt heel goed uitzoeken'', zei Mulder in de uitzending.

Aanleiding voor zijn wens tot nader onderzoek is het boek 'Het kruis op de berg', dat volgende maand verschijnt en waarin onder meer het bevrijdingsplan voor het concentratiekamp in Drenthe wordt beschreven.

In het radioprogramma kwam het plan van de predikant Bas Ader uit Nieuw-Beerta aan de orde, die in 1944 samen met andere verzetsmensen een bevrijdingsactie in Westerbork had willen uitvoeren. Hij wilde onder meer het transport van Joden naar de vernietigingskampen Auschwitz, Sobibor en Bergen-Belsen dwarsbomen.

Trein Ader, die in de oorlog circa driehonderd Joden het leven redde, werd echter opgepakt en in november 1944 als vergelding voor de dood van een Duitser nabij Veenendaal gefusilleerd. De schrijver van het boek 'Het kruis op de berg', Constant van den Heuvel, achterhaalde bij zijn speurtocht naar de slachtoffers van die fusillade het bevrijdingsplan voor het concentratiekamp.

Het was de bedoeling van het verzet om met een trein Westerbork binnen te rijden en de gevangenen in het kamp te bevrijden.

Directeur Mulder wil in het Herinneringscentrum Westerbork aandacht aan het bevrijdingsplan besteden, zo zei hij. ,,Het plan is de moeite waard voor een aparte tentoonstelling.''