Nieuws Actueel

Plan voor nieuwe moskee in Hengelo

Van onze redactie 6 maart 2015

Image 4795521

Voorzitter Kerem Karahisar is optimistisch over de haalbaarheid ervan. "Ik denk dat we het binnen twee jaar voor elkaar moeten hebben."

Het voormalige schoolgebouw aan de Willem de Clercqstraat waarin de moskee is gevestigd, voldoet volgens Karahisar niet meer aan de eisen. "Het is een oud gebouw. Je ziet het verpauperen."

Vooral op piekmomenten (zoals bij het vrijdaggebed en aan het einde van de ramadan) puilt de gebedsruimte uit. Een ander probleem is het gebrek aan parkeerruimte rond de moskee.

Karahisar ziet nieuwbouw als 'de grootste uitdaging' voor het nieuwe bestuur. Er zijn volgens hem twee mogelijkheden. Of sloop van de oude school en nieuwbouw op de huidige plek of nieuwbouw op het naastgelegen terrein aan de kant van de Industriestraat.

Persoonlijk heeft hij een voorkeur voor de eerste optie, omdat het gebouw en de grond al eigendom van de moskeevereniging zijn. Bovendien zit de goede bestemming er al op. Door iets compacter te bouwen kan er volgens Karahisar extra parkeerruimte rond de nieuwe moskee worden gecreëerd.

Nieuwbouw zal zeker enkele miljoenen gaan kosten. De moskeevereniging zal daarvoor hoe dan ook een lening moeten afsluiten. "We hebben geen oliesjeik die ons financiert."