Nieuws Actueel

Plasterk bekijkt veiligere inlogmethode DigID

Van onze redactie 8 november 2014

Volgens de bewindsman is het van groot belang ervoor te zorgen dat burgers op een veilige en betrouwbare manier via internet in contact kunnen komen met de overheid. Plasterk verwacht dat dit jaar 170 miljoen contacten met de overheid via DigID verlopen. Zo’n 11 miljoen burgers maken er gebruik van.

Om de veiligheid te garanderen, wil Plasterk de manier van inloggen aanpakken. Nu al bestaat er een manier om met een wachtwoord en sms via de zogeheten twee factor-authenticatie in te loggen. Plasterk schrijft dat er komend jaar gekeken gaat worden naar alternatieven. Te denken valt aan bevestiging van de identiteit via een app op een smartphone of tablet. Ook wordt gekeken naar een extra controle terwijl iemand ingelogd is. Dat kan bijvoorbeeld via een chip in een identiteitsbewijs.

Daarnaast wil Plasterk iets doen om mensen over de streep te trekken om DigID te gaan gebruiken. Er komt een speciale omgeving waarin mensen kunnen oefenen met DigID. De oefentool moet begin volgend jaar worden uitgerold.