Nieuws Actueel

Plastic Whale: Walvis in Amsterdamse gracht

Rik Nizet 5 maart 2014

In Amsterdam vaart binnenkort een plastic walvis. De Plastic Whale - woensdag tijdens de HISWA officieel gelanceerd - vist het plastic op uit de Amsterdamse grachten. Oprichter Marius Smit gaat het plastic afval omzetten tot verschillende designobjecten onder meer door 3D printing.

"Wij willen laten zien dat plastic geen afval, maar een grondstof moet zijn. Het is niet waardeloos, maar waardevol", legt Smit uit. De Plastic Whale is gebouwd van ongeveer 10.000 recyclede PET-flessen, afkomstig uit diezelfde grachten. In drie jaar heeft de stichting zo’n 30.000 plastic flessen opgevist, onder meer tijdens hun jaarlijks evenement ‘Oud-Amsterdams Plastic Visschen’ waaraan enkele duizenden vissers op vele tientallen boten hebben deelgenomen. Alle flessen zijn verwerkt tot schuimplaten die de kern vormen van alle onderdelen van de boot. De boot van 6 bij ruim 2 meter is gebouwd door de Amsterdamse jachtwerf Bouwmeester. Jachtontwerper Peter Bosgraaf heeft meegedacht over het ontwerp van de boot.

Liefst niet alleenSmit gaat als plastic visser vier dagen per week, drie uur per dag, de grachten op om plastic te vissen. Liefst niet alleen. "Plastic Whale gaat over betrokkenheid. We hopen dat heel Amsterdam zich achter ons schaart om de grachten plastic-vrij te krijgen. Plastic Whale is een stichting, dus we hebben de steun van burgers en bedrijven nodig om onze doelstelling te behalen; plasticvrije grachten in Amsterdam. Paradoxaal genoeg betekent dat, dat wij geen grondstoffen en daardoor geen inkomsten meer hebben. Maar dan gaan we, net als reguliere vissers, op zoek naar nieuwe visgronden."