Nieuws Actueel

Plasticsoep in oceanen blijkt veel groter dan gedacht

Van onze redactie 13 februari 2015

Om het gemiddelde - 8 miljoen ton - te visualiseren: dat staat gelijk aan 5 boodschappentassen vol plastic voor elke 30 centimeter kustlijn in de wereld, zei onderzoekster Jenna Jambeck van de University of Georgia in de New York Times. Als er niets gebeurt, zal dat in 2025 volgens haar de dubbele hoeveelheid zijn.

Op basis van bevolkingsomvang, economische welvaart en de kwaliteit van afvalverwerkingssystemen, hebben Jambeck en haar collega's geschat hoeveel plastic afval per land in zee verdwijnt.

Serieus nemen Ondanks de grote marge in de cijfers - tussen de 5 en 12,7 ton - vindt Jan van Franeker van onderzoeksinstituut IMARES de conclusies een belangrijke doorbraak. "Het gaat hoe dan ook om heel veel afval. Een deel spoelt aan langs wordt opgeruimd. De rest valt uit elkaar en breekt in het zeewater af tot zeer kleine deeltjes. Die kunnen we met het blote oog niet zien, maar blijven wel heel lang aanwezig in het ecosysteem en dus in de voedselketen."

Levert dat gevaar op voor onze gezondheid? "Dat is niet aangetoond, maar laten we ons gezond verstand gebruiken: goed zal het in elk geval niet doen", zegt Van Franeker.

Dat dieren plastic binnenkrijgen, is zeker. "95 procent van de Noordse Stormvogels die wij hebben onderzocht, heeft plastic in zijn maag. Waarschijnlijk geeft dat een vol gevoel, waardoor ze minder eten en hun weerstand achteruit gaat. De eerste zware winterstorm kan dan fataal zijn."