Nieuws Actueel

Pleidooi voor humanitaire hulp voor Grieken

Van onze redactie 5 juli 2015

Image 5058416

In een videoboodschap zondagavond wees Schulz op de problemen voor bijvoorbeeld gepensioneerden. Zij kunnen geen medicamenten meer kopen omdat zij door de gedwongen sluiting van banken geen geld meer hebben.

Ook andere toppolitici in het EU-parlement reageerden op het Griekse nee tegen een internationaal reddingsplan voor het noodlijdende Griekenland. De leider van de christendemocraten, Manfred Weber, vindt dat Griekenland nu in een uiterst moeilijke situatie is beland. De voorman van de grootste fractie in het EU-parlement zinspeelt op een uittreden van Griekenland uit de eurozone: ,,Wij staan aan de kant van het Griekse volk, of dat nu in of buiten de eurozone is'', zo twittert hij zondagavond.

Onbuigzaamheid

De sociaaldemocraten, de tweede fractie, verwachten dat de Grieken met een ,,vernieuwde houding van verantwoordelijkheid'' terugkeren naar de onderhandelingstafel. De Grieken zelf waren weggelopen van het overleg over het jongste reddingsplan. Maar de fractieleider van de sociaaldemocraten, Gianni Pittella, vindt ook dat andere staten rekening moeten houden met de Grieken en moeten stoppen met hun ,,onacceptabele onbuigzaamheid''.

De fractieleider van de liberalen, Guy Verhofstadt, zegt dat de Griekse premier Tsipras nu moet laten zien dat hij het serieus meent als hij stelt dat hij in de eurozone wil blijven. Tsipras moet met een geloofwaardig pakket hervormingen komen. ,,Als hij dat doet, zouden de Europese leiders hem een nieuwe kans moeten geven'', aldus Verhofstadt in een verklaring.

Martin Schulz. Archieffoto EPA