Nieuws Actueel

PochPoater brouwt zo'n 160 liter bier per week

Van onze redactie 24 juni 2015

Poch Poater Henk en Willy Otten Lenneke Lingmont

In een winkel ontdekte Henk enkele jaren geleden een ‘bierpakket’ waarmee eigenhandig bier kon worden gebrouwen. „Bier brouwen bleek toch niet zo heel moeilijk”, vertelt Henk, die vervolgens een speciale machine uit de Verenigde Staten importeerde om bier op een iets grotere schaal te kunnen brouwen. Hij legt uit dat er geen of niet te veel zuurstof bij het brouwsel mag komen. Dat gaat het beste met een dergelijke machine waarmee zij per week zo’n 160 liter bier produceren.

‘Pochende pater’Inmiddels hebben ze al zo’n twintig soorten bier gebrouwen en ook familieleden volgden dat voorbeeld. De resultaten werden met elkaar vergeleken. „Ik zei een keer dat ik mijn eigen brouwsel het lekkerst vond. Toen verzon mijn broer de naam PochPoater voor mij. Poater, omdat vaak in kloosters bier werd gebrouwen en poch, omdat ik telkens zo opschepte, vond hij.”

Inmiddels maakt het tweetal witbier waarin druiven zijn verwerkt onder meer voor proeverijen bij herberg De Kemper waar hun dochter enige tijd werkte. Maar ook verkopen zij pijpjes bier via slijters in Goor, Rijssen, Enschede en Albergen. Typisch voor het bier van de PochPoater: de schuimkraag is vaak wat minder groot dan die van bieren van grote brouwers als Heineken en Grolsch. „Maar wij gebruiken geen stabilisatoren”, luidt de verklaring van Henk.

Vlees bakkenEn hij geeft grif toe: er gaat wel eens iets mis in het productieproces, waardoor er zuur bier ontstaat. Geen nood zegt Willy: „Dat hoef je niet weg te gooien. Je kunt het wel 35 jaar bewaren en gebruiken om er vlees in te bakken. Je krijgt er een heerlijk mals stukje vlees door.”

Foto: Willy en Henk Otten in hun brouwerij. (Lenneke Lingmont)