Nieuws Actueel

Poetin bezorgt Carlsberg kater

Lotte Grimberg 20 augustus 2014

De handelsoorlog tussen Rusland en het Westen bezorgt de Deense brouwer Carlsberg een stevige kater. Het bedrijf verlaagde woensdag zijn winstverwachting in de aanname dat de Russische en Oost-Europese biermarkten in de tweede helft van dit jaar flink zullen krimpen.

Biermarkten"De Oost-Europese biermarkten zullen verder krimpen omdat het consumentenvertrouwen steeds verder onder druk komt. Dat zal een negatief effect hebben op onze winstgevendheid'', zei bestuursvoorzitter Jørgen Buhl Rasmussen. Carlsberg gaat ook uit van een "aanzienlijk lagere voorraadopbouw'' bij distributeurs in Rusland. Om de risico's zoveel mogelijk in te dammen, zal Carlsberg ingrijpen. Het bedrijf overweegt brouwerijen (tijdelijk) te sluiten.

KroonDe brouwer haalde in de eerste helft van dit jaar een omzet van ruim 32 miljard Deense kroon (ruim 4 miljard euro), iets meer dan de 31,8 miljard kroon een jaar eerder. De nettowinst steeg marginaal tot 2,2 miljard kroon. Carlsberg verwacht nu dat de winst dit jaar met 5 tot 9 procent daalt ten opzichte van 2013. Eerder werd een afname met een laag enkelcijferig percentage voorzien.

KrimpCarlsberg verlaagde ook zijn verwachting voor de groei van de autonome operationele winst. Die zal niet met een hoog enkelcijferig percentage stijgen, maar met circa 5 procent. Bij de prognose houdt het bedrijf rekening met een vlakke tot licht krimpende West-Europese biermarkt, een hoog enkelcijferige krimp in Rusland en aanhoudende groei in Azië.

De operationele winst steeg in de eerste helft van dit jaar met 8 procent, mede door een ,,uitzonderlijk sterke prestatie in West-Europa.''