Nieuws Actueel

Poetin wil 'kwetsbaar' Russisch internet kunnen loskoppelen

Van onze redactie 27 september 2014

Volgens Poetins woordvoerder Dmitri Peskov gaat het niet om een definitieve afsluiting, maar moet Rusland maatregelen nemen tegen het 'onvoorspelbare gedrag van de Europese Unie en de Verenigde Staten'.

Slot op het internet Anonieme bronnen in de Russische IT-wereld vertelden de zakenkrant Vedomosti dat het Kremlin een slot wil (kunnen) zetten op het wereldwijde web in tijden van oorlog en sociale onrust. Volgens het dagblad verordonneerde het ministerie van Media en Communicatie afgelopen zomer al een onderzoek naar de veiligheid en stabiliteit van het Russische internet. Dat bleek kwetsbaar voor invloeden en aanvallen uit het buitenland.

Afschermen Internet- en veiligheidsexpert Andrej Soldatov stelt dat het Russische internet bij uitstek geschikt is om te blokkeren. "Rusland heeft maar een paar 'schakelstations' voor internet met het buitenland. En allemaal worden ze bemand door uitvoerders die dicht tegen het Kremlin aanschurken." De analist wijst op de voortschrijdende inperking van het Russische internet: "Vroeger ging het erom staatszaken af te schermen, straks kan wellicht het hele land van internet worden afgesloten."

Lees zaterdag meer in uw regionale krant van de Persdienst.