Nieuws Actueel

Poetskaart voor ouderen met eigen tanden

Van onze redactie 24 februari 2015

Dikke lagen tandplak, afgebroken tanden, ontstekingen. Tandartsen treffen bij ouderen in verpleeghuizen soms zo’n puinhoop aan dat er speciale projecten zijn gestart om de mondzorg te verbeteren. „Vroeger droeg bijna iedereen in het tehuis een kunstgebit. Maar nu heeft meer dan 50% nog eigen tanden. Dat willen de mensen graag, maar het neemt ook risico’s met zich mee”, zegt tandarts-geriatrie Wim Klüter. Volgens hem verwaarlozen veel kwetsbare ouderen hun tanden als ze nog op zichzelf wonen. „Ze zijn ziek of minder mobiel en willen de kinderen niet lastig vallen om hen naar de tandarts te rijden. Zolang ze geen pijn hebben, laten ze het er dan maar bij zitten.”

Als deze ouderen in een verpleeghuis belanden – dikwijls zijn ze dan 80-plus – komen ze boven de radar, zegt Klüter. De specialist intake naar hun gebit: „Dan schrikken we, maar zijn we feitelijk te laat.”

Initiatieven Er zijn 2 initiatieven gestart: betere mondzorg in verpleeghuizen én in de thuiszorg. Directe aanleiding is een rapport van de Inspectie voor Gezondheidszorg over de slechte mondverzorging in verpleeghuizen. Zorgorganisaties hebben het ministerie van volksgezondheid beloofd dat ze dit 1 januari 2016 op orde hebben. „Maar als ouderen hun gebit thuis al sterk verwaarlozen, valt er in het verpleeghuis niet veel meer te redden”, zegt Bernadet Naber van ActiZ, de branchevereniging voor zorgondernemers. Daarom krijgt ook de thuiszorg extra instructies. Bijvoorbeeld met persoonlijke poetskaarten waarop tandartsen aangeven waar precies eigen tanden zitten en waar protheses of implantaten.