Nieuws Actueel

Polare in stukken gehakt

Bram de Vrind 19 februari 2014

De boekwinkels van Polare gaan woensdag weer open. Ze waren sinds eind januari gesloten, omdat het concern in financiële moeilijkheden was geraakt. Dinsdagavond maakte de bewindvoerder van de in surseance verkerende keten bekend dat de boekwinkels per vestiging of per groep vestigingen worden verkocht. In die tussentijd kunnen boekenliefhebbers weer terecht in de 20 vestigingen in Nederland, waaronder in de vier grote steden, Eindhoven, Groningen en Maastricht.

Polare ontstond vorig jaar door een samenvoeging van de boekwinkelketens Selexyz en De Slegte. Bij het bedrijf, dat ook acht vestigingen in België heeft, werken 400 mensen. Polare bedient ongeveer 10 procent van de Nederlandse markt. Het concern heeft een schuld van 21 miljoen euro. Vorige week werd bekend dat de onderhandelingen met de banken en leverancier het Centraal Boekhuis over een reddingsplan waren mislukt.

Een voortzetting van de activiteiten als huidige groep is niet reëel. Dat meldde de bewindvoerder van Polare dinsdag.

Hij concludeert dat na 'intensieve gesprekken met zes partijen die voor het welslagen van een voortzetting vanuit surseance van cruciaal belang waren'. Er zullen nu geïnteresseerden worden uitgenodigd om een bieding te doen op aparte vestigingen. Diverse partijen hebben daartoe al hun belangstelling kenbaar gemaakt, aldus bewindvoerder Kees van de Meent van Höcker Advocaten.

Polare kreeg vorige week dinsdag uitstel van betaling (surseance) toegewezen. De keten zag geen andere uitweg nadat een reddingsplan niet haalbaar was gebleken

De Meent heeft intussen gekeken of het bedrijf in de huidige vorm kon worden voortgezet. Maar uit de gesprekken met de betrokkenen en de financiële gegevens bleek dat de situatie zich daartoe niet leende.