Nieuws Actueel

Polare krijgt uitstel van betaling

Jeroen Jansen 11 februari 2014

Boekhandelketen Polare is dinsdag uitstel van betaling (surseance) verleend. Dat heeft een woordvoerder van Polare gezegd. Het is nog niet duidelijk wie door de rechter tot bewindvoerder is benoemd.

Lees ook:

'Ik voel me hier heel misselijk bij'Polare: Alles komt goed met PolareWaanders bekijkt overname PolareDiarree aan slechte publiciteitPolare sluit winkels Sterfhuis als verdienmodel bij Polare

Polare kondigde vrijdag al aan surseance te gaan aanvragen. De keten zag geen andere uitweg nadat een reddingsplan niet haalbaar was gebleken. Uitstel van betaling is vaak het voorportaal naar een faillissement.

Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, verkeert al enige tijd in financiële problemen. 2 weken geleden besloot het bedrijf alle 20 vestigingen in Nederland te sluiten, waaronder befaamde boekwinkels als het voormalige Broese (Utrecht), Scheltema (Amsterdam), Dominicanen (Maastricht) en Verwijs (Den Haag).

De sluiting was tijdelijk en nodig voor "een strategische heroriëntatie'', zo liet het bedrijf toen weten.

De afgelopen weken onderhandelde Polare, dat zucht onder een schuldenlast van 21 miljoen euro, met banken en leverancier CB, voorheen Centraal Boekhuis, over een reddingsplan.

De banken, ING en ABN Amro, waren volgens Polare bereid een groot deel van hun vorderingen kwijt te schelden, maar boekenleverancier CB wilde niet meewerken. Volgens CB was het financiële risico te groot. Ook hadden uitgevers laten weten de leveringen aan Polare niet te willen hervatten.